piątek, 4 listopada 2011

muffiny jak motyle / muffins like butterflies

Po kupieniu książki Nigelli Lawson "Nigella expressowo" przeglądałam ją godzinami, bo musiałam się napatrzeć na zdjęcia i wyobrazić smak oraz zapach dań z przepisów. Było tam też zdjęcie muffinów, które przypominały motyle. Dlatego stwierdziłam, że najwyższy czas je zrobić!

Dodatkową okazją było kupno foremki na 12 muffinów, ponieważ bardzo długo szukałam takiej, która nie kosztowałaby majątku. Chciałam też wypróbować barwniki spożywcze, które niedawno kupiłam.

Przepis już zapewne znacie - zrobiłam już kiedyś pijane muffiny. To ten sam przepis, jednak troszkę zmieniony :)
After purchasing the book of Nigella Lawson, "Nigella express" looking through it for hours, because I had the eyes off the pictures and imagine the taste and aroma of dishes from the rules. There was a picture of muffins, which resembles butterflies. So I found that it is time to do it!

Additional opportunity was buying molds for 12 muffins, because I was looking for it for a very long time since I didn't want to spend all my money on it. I also wanted to try the food coloring, which I bought recently.

This recipe you probably already know - from recipe drunk muffins . It's the same recipe, but changed little:)





ilość porcji
: w zależności od wielkości foremek: około 24 dużych i około 36 małych

Serves
: depending on size of molds: about 24 large and about 36 small


  • 120g miękkiego masła
  • 250g cukru
  • 3 jajka
  • 180g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 czubate łyżki kakao naturalnego
  • amaretto według upodobania
  • 1 białko
  • 3 kolory barwnika spożywczego w proszku
  • 1 szklanka cukru-pudru
  • 120g butter, softened
  • 250g sugar
  • 3 eggs
  • 180g flour
  • 1 tea spoon of baking powder
  • 3/4 glass od milk
  • 2 heaped tablespoons of natural cacao
  • amaretto freely
  • 1 egg protein
  • 3 colours of food coloring powder
  • 1 glass of sugar powder


 Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Masło utrzyj z cukrem. Dodawaj po 1 jajku. Następnie mąka i proszek do pieczenia. Wlej mleko i wymieszaj. Na końcu dodaj kakao i amaretto.

Ciasto włóż do foremek i piecz 20-25 minut. Pozostaw do wystygnięcia.

Białko ubij na sztywno i dodaj 1/2 szklanki mąki. Podziel na 4 części. Do 3 z nich dodaj barwniki, jedna zostanie biała. Dodaj do każdej części cukier-puder, żeby zagęścić masę.

"Czapeczki" muffinów odetnij i przekrój na pół. Z nich będę skrzydełka. Dołek wypełnij lukrem i włóż skrzydełka.
Preheat oven to 200 degrees. Mix butter with sugar. Add in an egg. Then the flour and baking powder. Pour the milk and stir. Finally, add the cocoa and amaretto.

Put dough into the molds and bake for 20-25 minutes. Leave to cool.

Protein whisk to stiff and add 1 / 2 cup flour. Divide into 4 parts. To 3 of them add colors, one is white. Add to any part of the sugar-powder to thicken the mass.

"Caps" and cross muffins cut in half. These will be butterfly's wings. Fill in the hole and insert the wings to the icing.


Notka:
1. barwniki spożywcze możesz kupić w różnej postaci - w płynie, proszku, sprayu. ja kupiłam te w proszku, bo są łatwiejsze do korzystania i przechowywania
2. możesz zaszaleć i połączyć lukry na muffinie - efekt będzie genialny!
Note:
1. Food coloring can be bought in various forms - liquid, powder, spray. I bought the powder because they are easier to use and store
2. You can go crazy and mix the muffins icings - the effect will be brilliant!









Ostatnio często słucham nowej piosenki Maroon 5 "Moves like Jagger". Baaardzo energetyczna!
Recently I listen to new song of Maroon 5 "Moves like Jagger". Sooooooooooo energy!


1 komentarz:

Dusia pisze...

jakie ślicznotki

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...