piątek, 18 maja 2012

maj z ... lemon curd / may with ... lemon curd

Słodko!

A to co słodkie jest najlepsze :) Tak jak tarta z lemon curd. Jeśli jeszcze nie jedliście - MUSICIE spróbować! To właśnie jeden ze smaków, który kojarzy mi się z wakacjami.

A jakie smaki kojarzą Wam się z tą porą roku? :)
Sweet!

What's sweet is the best :) Like a tart with lemon curd. If you haven't tried it - you HAVE TO! This is one of the summer tastes to me.

And what flavors you've got in mind while hearing "summer"? :)





  • 3 cytryny 
  • 2 całe jajka + 2 żółtka 
  • 100g cukru 
  • 20g mąki ziemniaczanej 
  • 30g masła
  • 3 lemons 
  • 2 eggs + 2 yolks 
  • 100g sugar 
  • 20g potato flour 
  • 30g butter


Umyj cytryny. Zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Do garnka wsyp cukier. Dodaj skórkę oraz sok z cytryn. Następnie mąkę ziemniaczaną z jajkami i żółtkami. Na małym ogniu mieszaj intensywnie aż masa zrobi się gęstsza. Na końcu dodaj masło.

Lemon curd przełóż do słoika i trzymaj w lodówce maksymalnie tydzień. 
Wash lemons. Wipe off the zest and squeeze juce. Put sugar to the pot. Add zest and juice. Next potato flour with eggs and yolks. Cook it on law fire and stir vigorously to make lemon curd dense. In the end add butter.

Put lemon curd to the jar and keep in the fridge no longer than a week.


Przepis pochodzi ze strony Lawendowy Dom
The recipe is from Lawendowy Dom





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...