sobota, 5 maja 2012

pora na zupę z pora! / time for leek soup!

Por to warzywo, którego właściwości odkryłam niedawno. Wcześniej wydawał mi się mało znaczącym składnikiem, bez smaku i charakteru.

Ale!

Okazało się, że por ma potencjał. Doskonale sprawdza się jako danie główne i w postaci zupy. A więc...

Pora na zupę pora!
A leek is a vegetable which features I've discovered recently. Before I thought that it's a tastless ingredient without character.

But!

It turned out that a leek has got potencial. It's perfect not only as a main dish but also as soup. So...

It's time for leek soup!




  • 3 średnie ziemniaki 
  • 2 cebule 
  • 2 pory 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 2 liście laurowe 
  • 2 ziarnka ziela angielskiego 
  • 1 i 1/2 litra wody 
  • grzanki 
  • śmietana 
  • szczypiorek 
  • szczypta majeranku 
  • olej 
  • sól
  • 3 medium potatoes 
  • 2 onions 
  • 2 leeks 
  • 3 cloves of garlic 
  • 2 bay leaves 
  • 2 grains of allspice 
  • 1 and 1/2 l of water 
  • croutons 
  • sour cream 
  • chive 
  • pinch of marjoram 
  • oil 
  • salt


Pokrój cebulę w kostkę i podsmaż w dużym garnku na oleju. Obierz ziemniaki i pokrój w plasterki. Tak samo zrób z porem. Do cebuli dodaj pokrojonego pora i na małym ogniu smaż jeszcze 4 minuty. Dodaj ziemniaki, pokrojony czosnek, 1,5 litra wody i przyprawy (bez soli!). Gdy zacznie bulgotać, zmniejszyć ogień i gotować 30 minut. Wyjąć ziele angielskie i listki laurowe i zmiksować blenderem na gładką masę.

Dosolić do smaku. Podawać z grzankami, śmietaną i szczypiorkiem.
Cut onion into cubes and fry on oil in a big pot. Peel potatoes and cut into slices. Do the same with leeks. Add leeks to onion and fry 4 minutes more. Then add potatoes, cut garlic, 1,5l of water and spices (witout salt!). When it will be bubbling, reduce the heat and boil 30 minutes. Take out allspice and bay leaves and mix it with blender to make it smooth.

Add as much salt as you like. Serve with croutons, sour cream and chive.






LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...