wtorek, 11 października 2011

(dosłownie) zakręcone ciasto dyniowe

 Halloween coraz bliżej, dlatego może warto oswoić się z ... dynią? Czemu nie!

Na słodko, na słono. Niby nijaki smak, ale w daniu może okazać się totalnym przebojem. Takie właśnie jest ciasto dyniowe. Zaskakujące! Nie tylko w smaku ale i wyglądzie :) Sami zobaczcie!



Prawda jest taka, że ciasto nie jest trudne ^^. Sądzę, że to raczej optymistyczna informacja dla tych, którzy nie czują się zbyt dobrze w kuchni :)

Najpierw zrób ciasto drożdżowe. Przepis znajdziesz w przepisie na struclę makową.

na puree:
  • 500g dyni
  • 4 łyżki cukru
  • łyżka przyprawy korzennej (np. do pierników)


    Dynię obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Włóż do garnka i wlej odrobinę wody. Wyjdzie z tego dyniowe puree, którym posmarujesz ciasto i zawiniesz jak struclę. Na małym ogniu duś dynię i pozwól wodzie odparować. Dopraw cukrem i przyprawami, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.

    Posmaruj blachę masłem i oprósz bułką tartą. Ciasto podsyp mąką i rozwałkuj na prostokąt. Następnie posmaruj puree z dyni i zacznij zwijać w rulon zaczynając od części najbliżej Ciebie.

    Wałek pokrój na krążki o grubości około 2-3 cm i układaj na blaszce zaczynając od ścianek.

    Piecz 20 minut w piecu o temperaturze 200stopni.

    Gdy ciasto wystygnie możesz je polać lukrem z soku z cytryny i cukru-pudru.

    Notka:
    1. jeśli zostało Ci trochę dyni - możesz ją zamrozić
    2. dobrze będzie, jeśli ciasto nie będzie zbyt lejące. jeśli się tak dzieje - dodaj więcej mąki









     

    7 komentarzy:

    ANNA pisze...

    Wygląda naprawdę genialnie!

    Sisters4cooking pisze...

    Wygląda świetnie! Jak kwiat :) Ja zwykle robię takie ślimaczki z cynamonem lub kokosem. Chyba czas na dynię :)

    Hanna Mi pisze...

    Intrygujące... :-) Magiczne... :-) Śliczne... :-)

    aoibh pisze...

    Tyy, dobre! Wygląda na mój poziom trudności ;D Chyba kiedyś spróbuję, muszę tylko dopaść jakąś dynię - może w weekend, jak już się przeprowadzę. Chwaliłam się już, że z nowego mieszkania będę miała ok 5 min pieszo na targ? To się chwalę. :D

    Arvén pisze...

    Właśnie dokonałam w ten weekend pierwszego oswojenia z dynią ;) Zatem może pójdę o krok dalej i wkroczę w oswajanie cukiernicze? Cudownie wygląda to ciasto!

    aga pisze...

    pysznie zakrecone:)

    asieja pisze...

    strasznie ładne!

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...