poniedziałek, 28 marca 2011

czekoladowa karuzela

Wiosna to pora roku, która mobilizuje i inspiruje do działania. Także w kuchni. A oto co wymyśliłam...

  • 400g mąki
  • opakowanie budyniu czekoladowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 150g masła
  • szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • tabliczka czekolady 

Masło utrzeć z cukrem i jajkami, dodać przesianą mąkę wymieszaną z budyniem oraz proszkiem do pieczenia. Wlać mleko i zmiksować. Formę do ciasta posmarować tłuszczem, posypać bułką tartą. Nałożyć ciasto i wyrównać jego powierzchnię.
Piec 50minut w 180 stopniach. 
Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i polać nią wystudzone ciasto. Posypać kolorową posypką.

Notka:
1. zamiast budyniu czekoladowego można dodać budyń waniliowy lub śmietankowy
2. ciasto, po dodaniu do siebie wszystkich składników, jest dość gęste, dlatego można je dobrze wymieszać łyżką zamiast używać miksera
3. do pieczenia należy wybrać taką formę, aby ciasto po nałożeniu zajmowało około 1/2 objętości. jest to ważne, ponieważ w przeciwnym razie ciasto w czasie pieczenia wyleje się i spali
4. jeśli stopiona czekolada jest za gęsta, dodaj odrobinę mleka i dobrze wymieszaj
5. możesz wybrać ulubiony smak czekolady, jednak najlepsza będzie deserowa lub gorzka, ponieważ ciasto samo w sobie jest słodkie. w ten sposób podkreślisz jego smak i sprawisz, że smaki będą ze sobą świetnie  grały
6. jako posypkę możesz użyć kolorowych kuleczek, draży, bakalii, płatków migdałów czy wiórków kokosowych



Brak komentarzy:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...