czwartek, 31 marca 2011

włoska focaccia

Focaccia to rodzaj włoskiego ciasta czy też pieczywa, które jest podstawą pizzy. 
Pierwotnie focaccia była pieczona w popiołach ogniska. Swoją nazwę wzięło od łacińskiego "focus" oznaczającego "centrum" i "ognisko". Te dwa słowa są właściwie równoznaczne w tym kontekście, ponieważ w starożytności ognisko znajdowało się w centrum domu. 
Pierwszy przepis na to ciasto znany był już Etruskom w Starożytnej Grecji. Wraz z rozwojem państwa greckiego oraz migracją ludności, powstało wiele odmian focacci. Ciasto przyrządzano z różnego rodzaju ziołami (jak np. szałwia czy rozmaryn), solą, pomidorami, oliwkami czy cebulą. Następnie podbój Rzymian spowodował "przejęcie" części kultury greckiej, w tym zwyczajów kulinarnych. Dlatego dzisiaj focaccia kojarzona jest głównie z Włochami.

Focaccia jest zwykle podawana na ciepło jako przystawka przed posiłkiem, by zaspokoić pierwszy głód. Może być też dodatkiem do innych potraw.


dodane za bośrednictwem http://www.superpani.pl

Tym razem, w związku z pomysłem na obiad, zaserwowałam focaccię jako pizzę, natomiast jest to świetna alternatywa na lunch lub drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Podaję przepis na tradycyjne ciasto z cebulą:

  • 500g mąki
  • 30g świeżych drożdży
  • 200ml ciepłej wody
  • oliwa
  • sól
  • suszone zioła
  • warzywa

Rozpuść drożdże w misce z ciepłą wodą. Z mąki uformuj kopczyk i zrób w nim dziurę. Wlej tam rozpuszczone drożdże, dodaj 2 łyżki oliwy i 1/2 łyżeczki soli. Zagniataj ciasto energicznie przez 10-15minut. Powinno być dość miękkie i odchodzić od ręki. Jeśli jest za miękkie - dodaj trochę mąki, natomiast jeśli za twarde - dolej odrobinę wody. 
Gdy ciasto będzie gładkie, uformuj z niego kulę i przełóż do miski posmarowanej trochę oliwą. Natnij na wierzchu krzyż. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na 40-60minut.
Po wyrośnięciu wyrób znowu ciasto przez kilka minut i uformuj płaski placek. Włóż go do wysmarowanej oliwą blachy i rozpłaszcz palcami na grubość około 1cm. Posmaruj ciasto 4 łyżkami oliwy z odrobiną wody i posyp solą. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30minut.
Rozgrzej piekarnik do 250stopni. Pokrój cebulę na półksiężyce i rozłóż na cieście. Możesz także dodać zioła. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 15-20minut. 

Notka:
1. woda NIE MOŻE być wrząca, prosto z czajnika, ponieważ dodając do niej drożdże, sparzą się i nie będą chciały później rosnąć
2. jeżeli nie wiesz jak zagniatać ciasto, polecam filmik niżej :)
3. jeśli chcesz dodać więcej warzyw lub zrobić z ciasta pizzę, posmaruj focaccię tylko 2 łyżkami oliwy
4. polecam też dodać suszone zioła do mąki, przed wlaniem rozczynu - nadasz w ten sposób więcej smaku i aromatu
5. uważaj bardzo przy pieczeniu w tak wysokiej temperaturze - ciasto może się łatwo spalić!
6. do zrobienia pizzy użyłam szynki, cebuli, kukurydzy i sera, jednak możesz wybrać dowolne składniki, które lubisz
7. świetnym dodatkiem do tradycyjnej focacci są różnego rodzaju sosy czy dipy. idealne na imprezę!






Ciasto jest lekkie, sycące i pięknie pachnie. Chrupiące, rumiane brzegi aż wołają o to, by znaleźć się na Twoim talerzu! 
Najlepsze w tym przepisie jest to, że wszystkie składniki masz w domu! Wystarczy jedynie zatroszczyć się o drożdże.
Tak więc danie Etrusków zrobione. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...