sobota, 2 kwietnia 2011

strucla makowa

 Uwielbiam mak! W ciastach, pierogach czy innych słodkościach. Kojarzy mi się ze Świętami Bożego Narodzenia szczególnie, jeśli do maku dodane są skórka pomarańczowa, migdały, rodzynki czy żurawina. To także dodatek, który ma coś wspólnego z domowymi obiadkami u cioci i dobrą owocową herbatą. Składnik uniwersalny i w pewnym sensie magiczny...

Ta niezwykłość bierze się z właściwości odurzających i narkotyzujących. Być może dlatego historia maku zaczyna się już w starożytności, kiedy przedstawiano boga Dionizosa (który był bardzo rozpasany i kochał orgie oraz uczty) w koronie makowej lub z makówką w ręku. Później, reputacja tego dodatku podupadła, ponieważ zaczęto wytwarzać z niego narkotyki. Dziś hoduje się odmiany, z których nie można pozyskać używek.

Właśnie dlatego (aby nadać magiczności uroczystej kolacji) zaproponowałam mojej cioci zrobienie strucli z makiem. To idealna okazja, żeby goście spróbowali czegoś, co jest wytworne i jednocześnie proste do zrobienia.




rozczyn:
  • 20g drożdży
  • 1 czubata łyżeczka cukru
  • 2 czubate łyżeczki mąki
  • ciepłe mleko
Drożdże rozetrzyj z cukrem drewnianą łyżką. Dodaj mąkę i tyle ciepłego mleka, aby powstała masa gęstości śmietany. Postaw rozczyn w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 20-25 minut.

 ciasto:
  • 1 jajko
  • 7 czubatych łyżeczek cukru
  • 250g mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 50g rozpuszczonej margaryny/masła/oleju/oliwy
  • łyżeczka cukru waniliowego
 Jajko utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Do drugiej miski wsyp przesianą mąkę i dodaj wyrośnięty rozczyn i utarte jajko z cukrem i cukrem waniliowym. Wymieszaj. Gdy wszystkie składniki się połączą, dodaj rozpuszczoną margarynę. Wyrób ciasto ręką lub łyżką. Ciasto powinno miękkie. Miskę zakryj ścierką i ponownie odstaw do podwojenia objętości w ciepłe miejsce na około 40-60 minut.

Wyjmij stolnicę, oprósz jej powierzchnię mąką i wyjmij na nią ciasto. Uformuj długi pasek i następnie rozwałkuj, tworząc prostokąt. Powierzchnię posmaruj makiem tak aby nie dochodzić do brzegów ciasta. Ja użyłam maku z puszki, ponieważ jest wygodniejszy i nie trzeba go samemu przyrządzać. Struclę zawiń w rulon i zalep brzegi.

Ciasto włóż do posmarowanej masłem długiej foremki. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na około 15-20 minut. Po tym czasie posmaruj powierzchnię jajkiem i wstaw do rozgrzanego pieca do 200stopni na 20 minut.

Notka:
1. mleko na rozczyn musi być CIEPŁE a nie wrzące, ponieważ wtedy drożdże się sparzą i nie będą chciały rosnąć
2. jeśli po wyrośnięciu ciasta i wyłożeniu go na stolnicę stwierdzisz, że ciasto za bardzo się klei lub jest zbyt "lejące", dodaj mąkę
3. gdy będziesz wkładać struclę do foremki pamiętaj, żeby złączenie ciasta, które powstało na końcu zwijania, znalazło się na spodzie formy. w ten sposób unikniesz rozerwania ciasta i wycieknięcia zawartości
4. jeśli nie wiesz czy ciasto jest gotowe, weź wykałaczkę i włóż ją w struclę. jeśli po wyjęciu są na niej ślady ciasta, piecz jeszcze chwilę i spróbuj znowu aż do momentu, gdy do wykałaczki nie będzie się przyklejać ciasto
5. zamiast maku możesz oczywiście użyć ulubionej konfitury czy dżemu. dobrym pomysłem są też pokrojone drobno owoce, np. jabłka
6. jeśli chcesz zrobić polewę, polecam:
  • 3 łyżki cukru-pudru
  • 2 łyżeczki ciepłej wody
wystarczy wymieszać razem. jeśli jest za gęste - dodać cukru-pudru, natomiast jeśli za gęste - wody. jeśli ktoś lubi trochę kwaśniejszą polewę, wodę można zastąpić kwaskiem cytrynowym lub wyciśniętym sokiem z cytryny



Brak komentarzy:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...