Pomysł na obiad? Piwne krokiety! Szybkie i tanie danie, do którego można włożyć właściwie wszystko. Mogą być duże - jako potrawa sama w sobie lub dodatek np. do barszczu czerwonego.
Aby zrobić krokiety, należy usmażyć naleśniki. Użyłam przepisu na naleśniki piwne. Po usmażeniu każdego, talerz z naleśnikami przykryłam drugim talerzem, żeby nie wysychały i były dzięki temu bardziej elastyczne.
Następnie przygotowałam farsz : zmieliłam mięso drobiowe i wołowe, które zostało m.in. z zup. Ilości nie potrafię podać, ponieważ zależy ona od tego ile naleśników się usmaży.
Do mięsa wlałam rozpuszczoną w 3/4 szklanki wrzątku kostkę rosołową. Dzięki niej smak mięsa jest bogatszy i ma bardziej zwartą konsystencję oraz nie jest suche. Doprawiłam je jeszcze solą i pieprzem.
Na każdego naleśnika, po całości, rozsmarowałam dość cienką warstwę mięsa i złożyłam. Najpierw "skrzydełka" z prawej i lewej strony do środka a potem od dołu zrolowałam ku górze.
Każdego krokieta zamoczyłam w jajku roztrzepanym z 2 łyżkami mleka i następnie zanurzyłam w bułce tartej. Tak przygotowane naleśniki smażyłam do rozgrzanej patelni z olejem około 4 minuty po jednej stronie.
Notka:
1. jeśli nie jesz lub nie lubisz mięsa, wybierz inny farsz np. szpinak czy inne warzywa
2. nie smaż krokietów na największym ogniu, bo się spalą
3. zacznij smażyć krokiety po tej stronie, gdzie kończy się naleśnik. w przeciwnym razie szybko się rozpadną.
4. dla tych, którzy nie bardzo wiedzą jak poradzić sobie z zawijaniem krokietów, polecam filmik na dole :) nie jest to sposób, w jaki ja je zawijałam, ale też nie jest zły
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz