poniedziałek, 4 kwietnia 2011

francuskie ciasteczka z marmoladą

Jeśli nie wiesz co podać gościom na deser - wybierz szybkie i łatwe ciasteczka z ciasta francuskiego! Są zaskakująco proste i będą smakować nawet najbardziej wymagającym smakoszom.

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • owoce
  • cukier
  • cukier-puder

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Rozwiń ciasto francuskie i powykrawaj z niego kwadraty o boku 5cm. Na środek każdego z nich połóż łyżeczkę ulubionej marmolady. Przełóż na blachę wyścieloną pergaminem. Wsadź do gorącego pieca na 15 minut, posyp cukrem-pudrem i podawaj na ciepło lub na zimno.

    Notka:
    1. jeśli nie masz w domu marmolady, obierz owoce (np. jabłka, banany, kiwi, gruszki, truskawki) dodaj cukier, trochę cynamonu i gotuj aż masa będzie gęsta. to najprostszy przepis, który nie sprawdzi Ci problemu
    2. zamiast marmolady możesz położyć drobno posiekane owoce
    3. ja zrobiłam marmoladę z kiwi i bananów:
     http://mesmerizingbakes.blogspot.com/2011/04/marmolada-z-kiwi-i-bananow.html
    ale oczywiście może to być np. dżem jabłkowy czy powidła śliwkowe. polecam także dżemy z cytrusów, ponieważ bardzo dobrze komponują się ze słodkim cukrem-pudrem


    1 komentarz:

    ania pisze...

    Z cyklu przepisów dla kulinarnie upośledzonych - Hipis lubi to!

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...