sobota, 2 kwietnia 2011

naleśniki klasyczne

Mąka, jajko, mleko i olej. Nic prostszego! Takie właśnie są naleśniki. Na słodko, na słono, w domu, w restauracji, na śniadanie, na lunch, obiad czy kolację. Dla dzieci i dorosłych. Nie znam nikogo kto by nie lubił naleśników. Każdy kraj na świecie ma swoją odmianę naleśnika. Być może dlatego słowo "naleśnik" występuje w prawie każdym języku i wyrazy te są do siebie bardzo podobne:

- angielski: crepe, pancake
- francuski: crepe
- hiszpański: crepe
- niemiecki: Pfannkuchen
- norweski: pannekake
- holenderski: pannekoek
- duński: pandekage
- czeski: palacinka
- islandzki: ponnukaka

    To niezwykle popularne danie można przyrządzić na różne sposoby. To przepis na klasyczne ciasto naleśnikowe.

    • 2 szklanki mąki
    • 1 jajko
    • 3 szklanki mleka
    • 1/4 szklanki oleju/oliwy
    • 2 szczypty soli


      Mąkę wsyp do miski. Dodaj do niej jajko, mleko i sól. Zacznij miksować. Dodaj olej. 
      Rozgrzej patelnię. Nalej na nią ciasto, zaczynając od środka. Smaż z jednej strony około 2-3 minuty i przerzuć na drugą stronę.

      Notka:
      1. ciasto powinno być gęstości śmietany. jeśli takie nie jest, dodaj więcej mleka lub mąki
      2. olej dodaje się po to, żeby nie wlewać go już na patelnię i aby naleśniki łatwiej odchodziły od patelni. aby sprawdzić czy jest wystarczająca jego ilość w cieście, polej ciastem ściankę miski. jeśli ciasto dość szybko ścieka i nie zostaje na ściance - ilość jest odpowiednia. w przeciwnym razie dodaj trochę oleju
      3. do ciasta można dodać zamiast soli cukier - naleśniki będą słodsze. świetnym dodatkiem są także przyprawy takie jak proszkowany imbir czy cynamon
      4. jeśli chcesz się nauczyć przerzucać naleśniki bez pomocy łopatki, polecam filmik niżej. na początku może nie będzie Wam szło aż tak dobrze jak temu panu, ale ćwiczenie czyni mistrza ^^. mnie nauka nie zajęła dużo czasu. wystarczy spróbować parę razy i za którymś na pewno wyjdzie.
      5. przepis jest uniwersalny, dlatego dodatki do ciasta mogą być słodkie lub słone. dżemy, świeże owoce, warzywa czy mięso. nie bój modyfikować przepisu! to bardzo rozwija kreatywność i inspiruje!


      Brak komentarzy:

      LinkWithin

      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...