Kolejna odsłona ciasta francuskiego! Przysmaki z niego przyrządzane nie muszą być tylko słodkie. Wybornie smakuje też w wersji wytrawnej. Nie potrzebujesz wiele składników - najważniejsze żeby mieć ser lub zioła.
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 150g startego sera ostrego (np. ementaler)
- 1 łyżka kminku
- 1 żółtko
- pieprz
- sól
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Rozłóż na blaszce ciasto francuskie. Ostrym nożem narysuj na cieście poprzeczne i podłużne linie, wzdłuż których połamiesz ciasto po upieczeniu. Wsadź do rozgrzanego piekarnika na około 3-4 minuty aby ciasto trochę podrosło. Po wyjęciu z piekarnika posmaruj ciasto żółtkiem roztrzepanym z 2 łyżkami wody. Arkusz ciasta francuskiego posyp startym serem, kminkiem, pieprzem i solą. Piecz 10 minut. Następnie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim chrupiące zapałki aż ostygną. Połam wzdłuż naciętych linii.
Notka:
1. możesz użyć także ketchupu lub musztardy, dodać czosnek czy bardzo cienko pokrojoną cebulę. także zioła takie jak bazylia, majeranek. jednak składniki nie mogą być ciężkie, ponieważ ciasto nie urośnie i zamiast ładnie wyrośniętych zapałek wyjdą mało przyjemne w widoku płaskie arkusiki
2. nie wyjmuj blachy po otwarciu piekarnika, ponieważ ciasto się zapadnie
3. to przekąska / przystawka idealna na imprezę lub spotkanie z przyjaciółmi przy piwie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz