wtorek, 5 kwietnia 2011

chrupiące zapałki

Kolejna odsłona ciasta francuskiego! Przysmaki z niego przyrządzane nie muszą być tylko słodkie. Wybornie smakuje też w wersji wytrawnej. Nie potrzebujesz wiele składników - najważniejsze żeby mieć ser lub zioła.

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 150g startego sera ostrego (np. ementaler)
  • 1 łyżka kminku
  • 1 żółtko
  • pieprz
  • sól

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Rozłóż na blaszce ciasto francuskie. Ostrym nożem narysuj na cieście poprzeczne i podłużne linie, wzdłuż których połamiesz ciasto po upieczeniu. Wsadź do rozgrzanego piekarnika na około 3-4 minuty aby ciasto trochę podrosło. Po wyjęciu z piekarnika posmaruj ciasto żółtkiem roztrzepanym z 2 łyżkami wody. Arkusz ciasta francuskiego posyp startym serem, kminkiem, pieprzem i solą. Piecz 10 minut. Następnie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim chrupiące zapałki aż ostygną. Połam wzdłuż naciętych linii.


Notka:
1. możesz użyć także ketchupu lub musztardy, dodać czosnek czy bardzo cienko pokrojoną cebulę. także zioła takie jak bazylia, majeranek. jednak składniki nie mogą być ciężkie, ponieważ ciasto nie urośnie i zamiast ładnie wyrośniętych zapałek wyjdą mało przyjemne w widoku płaskie arkusiki
2. nie wyjmuj blachy po otwarciu piekarnika, ponieważ ciasto się zapadnie
3. to przekąska / przystawka idealna na imprezę lub spotkanie z przyjaciółmi przy piwie




Brak komentarzy:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...