Fantastyczne połączenie słodkich bananów i kwaśnego kiwi to niebagatelny pomysł na prezent dla kogoś bliskiego lub świetny dodatek do ciasteczek. Spróbuj tego magicznego duetu a gwarantuję, że nie pożałujesz!
- 5 sztuk kiwi
- 2 banany
- 2 cytryny
- 1 szklanka cukru
Owoce obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka lub na patelnię. Wyciśnij sok z dwóch cytryn i dolej do owoców. Dodaj też cukier. Doprowadź do wrzenia i na małym ogniu, ciągle mieszając, gotuj/smaż do uzyskania gęstej marmolady.
Notka:
1. mieszanie podczas gotowania/smażenia jest bardzo ważne, ponieważ w przeciwnym razie masa przywrze do dna i się spali
2. marmoladę możesz wykorzystać do smarowania pieczywa, do ciastek lub włożyć do spasteryzowanego słoika
3. jeśli nie wiesz jak pasteryzować słoiki i konfitury czy marmolady:
a) umyj słoik i zakrętki i odstaw do wysuszenia
b) wstaw je do zimnego piekarnika i rozgrzej go do 120-130 stopni
c) wypiekaj słoiki i zakrętki przez 15-20 minut
d) gdy dżem jest gotowy (ma odpowiednią konsystencję) przełóż go do gorącego słoika (uwaga na ręce!)
e) zakręć szczelnie słoik
f) możesz postawić słoik do góry nogami, na zakrętce i poczekać aż się schłodzi lub dla pewności...
g) ... spasteryzuj słoiki jeszcze raz : wstaw słoiki z dżemem do piekarnika o tej samej temperaturze (120-130 stopni) na około 20 minut
h) po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw do całkowitego ostygnięcia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz