poniedziałek, 4 kwietnia 2011

marmolada z kiwi i bananów

Fantastyczne połączenie słodkich bananów i kwaśnego kiwi to niebagatelny pomysł na prezent dla kogoś bliskiego lub świetny dodatek do ciasteczek. Spróbuj tego magicznego duetu a gwarantuję, że nie pożałujesz!

  • 5 sztuk kiwi
  • 2 banany
  • 2 cytryny
  • 1 szklanka cukru

    Owoce obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka lub na patelnię. Wyciśnij sok z dwóch cytryn i dolej do owoców. Dodaj też cukier. Doprowadź do wrzenia i na małym ogniu, ciągle mieszając, gotuj/smaż do uzyskania gęstej marmolady.

    Notka:
    1. mieszanie podczas gotowania/smażenia jest bardzo ważne, ponieważ w przeciwnym razie masa przywrze do dna i się spali
    2. marmoladę możesz wykorzystać do smarowania pieczywa, do ciastek lub włożyć do spasteryzowanego słoika
    3. jeśli nie wiesz jak pasteryzować słoiki i konfitury czy marmolady:
    a) umyj słoik i zakrętki i odstaw do wysuszenia
    b) wstaw je do zimnego piekarnika i rozgrzej go do 120-130 stopni
    c) wypiekaj słoiki i zakrętki przez 15-20 minut
    d) gdy dżem jest gotowy (ma odpowiednią konsystencję) przełóż go do gorącego słoika (uwaga na ręce!)
    e) zakręć szczelnie słoik
    f) możesz postawić słoik do góry nogami, na zakrętce i poczekać aż się schłodzi lub dla pewności...
    g) ... spasteryzuj słoiki jeszcze raz : wstaw słoiki z dżemem do piekarnika o tej samej temperaturze (120-130 stopni) na około 20 minut
    h) po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw do całkowitego ostygnięcia




      Brak komentarzy:

      LinkWithin

      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...