piątek, 22 kwietnia 2011

florentynki owsiano - bakaliowe

Mmmm... florentynki to jeden z moich ulubionych deserów. Bakalie i orzechy to fantastyczne połączenie a do tego jeszcze gorzka czekolada. Czego chcieć więcej? :)


  • 80g masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki śmietany kremówki
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka płatków migdałowych
  • 1/2 szklanki drobno posiekanych moreli suszonych
  • 200g bakalii (żurawiny, rodzynek, śliwek kalifornijskich)
  • 2 łyżki mąki
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • łyżka oleju

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Blachę wyłóż pergaminem i wysmaruj ją olejem.

W garnku z grubszym dnem rozgrzej śmietankę, cukier i masło. Gotuj na średnim ogniu stale mieszając około 5 minut.
Mąkę wymieszaj z bakaliami i wsyp do gotującego się sosu. Mieszaj energicznie, aż masa zgęstnieje i zdejmij z ognia.
Ułóż na pergamin w dość dużych odległościach kulki wielkości orzecha laskowego.
Wstaw do piekarnika na 10 minut.

Następnie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i maczaj w niej ostygnięte florentynki. Kładź je górą na dół, żeby czekolada zastygła.


Notka:
1. przepis jest tak łatwy, że nie można tu nic schrzanić :D
2. zamiast bakalii możesz dodać ulubione orzechy czy to, co masz aktualnie w domu :)

P.S
polecam też inne wielkanocne wypieki:
- tort orzechowy
- magnoliowe ciasteczka z marmoladą
- śmigusowy mazurek













2 komentarze:

kasia pisze...

Zdrowych, spokojnych i rodzinnych Swiat Wielkiej Nocy! (A ciasteczka sliczne:))

ciast!prast pisze...

cieszę się, że się podobają :)

także życzę radosnych i rodzinnych Świąt Wielkanocnych! :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...