- 80g masła
- 2/3 szklanki cukru
- 1/4 szklanki śmietany kremówki
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka płatków migdałowych
- 1/2 szklanki drobno posiekanych moreli suszonych
- 200g bakalii (żurawiny, rodzynek, śliwek kalifornijskich)
- 2 łyżki mąki
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- łyżka oleju
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Blachę wyłóż pergaminem i wysmaruj ją olejem.
W garnku z grubszym dnem rozgrzej śmietankę, cukier i masło. Gotuj na średnim ogniu stale mieszając około 5 minut.
Mąkę wymieszaj z bakaliami i wsyp do gotującego się sosu. Mieszaj energicznie, aż masa zgęstnieje i zdejmij z ognia.
Ułóż na pergamin w dość dużych odległościach kulki wielkości orzecha laskowego.
Wstaw do piekarnika na 10 minut.
Następnie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i maczaj w niej ostygnięte florentynki. Kładź je górą na dół, żeby czekolada zastygła.
Notka:
1. przepis jest tak łatwy, że nie można tu nic schrzanić :D
2. zamiast bakalii możesz dodać ulubione orzechy czy to, co masz aktualnie w domu :)
P.S
polecam też inne wielkanocne wypieki:
- tort orzechowy
- magnoliowe ciasteczka z marmoladą
- śmigusowy mazurek
2 komentarze:
Zdrowych, spokojnych i rodzinnych Swiat Wielkiej Nocy! (A ciasteczka sliczne:))
cieszę się, że się podobają :)
także życzę radosnych i rodzinnych Świąt Wielkanocnych! :)
Prześlij komentarz