sobota, 26 marca 2011

naleśnik "grzybek" / pancake "mushroom"

"Grzybek" to idealny naleśnik na śniadanie. Prosty, szybki, przepyszny. Szczególnie na takie poranki jak dziś, kiedy za oknem leżał śnieg.
"Mushroom" is the perfect pancake for breakfast. Simple, fast, delicious. Especially for such mornings like today, when the snow lay outside the window.



  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego/śmietany
  • 2 eggs
  • 2 heaped tablespoons sugar
  • 2 heaped tablespoons flour
  • 2 tablespoons plain yogurt / sour cream
Jajka ubić z cukrem na gładką masę. Dodać mąkę i jogurt. Na patelnię wlać odrobinę oleju.
Nałożyć ciasto, przykryć przykrywką i smażyć na wolnym ogniu około 1,5-3 minuty. Przerzucić na drugą stronę.
Podawać bezpośrednio po usmażeniu z żurawiną, śmietaną lub świeżymi owocami.

Notka:
1. należy uważać na to, żeby naleśnik się nie przypalił i rósł wolno pod przykrywką, dlatego od razu po wlaniu ciasta na patelnię trzeba przykręcić gaz
2. przepis można modyfikować : np. zamiast cukru dodać szczyptę soli
3. do słodkiej wersji "grzybka" pasuje także cynamon, wiórki kokosowe, bakalie

Beat eggs with sugar until smooth. Add flour and yogurt. In a frying pan pour a little oil.
Put the dough, cover with lid and cook on low heat about 1.5-3 minutes. Flip to the other side.
Serve immediately after frying with cranberries, sour cream or fresh fruit.

Abstract:
1. be careful not to burn the pancake. if it starts growing – turn down the gas and let it grow slowly
2. recipe can be modified: for example, instead of sugar, add a pinch of salt
3. To the sweet version of "mushroom" also fits cinnamon, coconut, raisins




A za przepis dziękuję Ani, z którą szukałyśmy wejścia na stołówkę na Kampusie :)
And thank you Ania for the recipie! The friend with whom we were looking for the enter to cafeteria on campus :)


Brak komentarzy:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...