poniedziałek, 5 września 2011

cynamonowy biszkopt ze śliwkami

Ostatnio leżały u mnie w domu niedobre śliwki, które nadawały się tylko do ciasta. I Mama wpadła na pomysł, żeby zrobić biszkopt. A cynamon to mój dodatek kreatywności do festiwalu śliwek :)


ilość porcji : około 10 kawałków, ale UWAGA! przepis na ŚREDNIĄ tortownicę

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oliwy
  • bułka tarta
  • 1kg śliwek
  • cynamon
Jajka dobrze zmiksuj z cukrem. Dodaj mąkę, proszek, cynamon (na oko) i oliwę. Miksuj koło 10 minut, żeby ciasto dobrze się napowietrzyło. Tortownicę posmaruj margaryną (ale tylko spód bez boków!) i posyp bułką tartą. Przekrój śliwki na pół, wyjmij pestki. Ciasto przełóż do formy, poukładaj śliwki i wsadź do rozgrzanego piekarnika na 30-40 minut do 180 stopni. Podawaj oprószone cukrem-pudrem.



 

1 komentarz:

slyvvia pisze...

Uwielbiam połączenie śliwek i cynamonu. Pyszne i szybkie ciacho :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...