piątek, 2 września 2011

tarta śliwkowa

Nie ma nic lepszego niż śliwki węgierki! Dojrzałe, soczyste, słodko-kwaśne. Pyszności!

Tym razem tarta śliwkowa z kruszonką - chyba najcudowniejszy wynalazek na ziemi!


ilość porcji : koło 8-10 kawałków (duża foremka)

  • 1kg śliwek węgierek
  • 250g mąki
  • 125g cukru-pudru
  • 125g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Mąkę, cukier-puder i masło posiekaj nożem. Dodaj jajko. Zagnieć ciasto, zawiń w folię i włóż do lodówki na 20 minut.

W tym czasie przekrój śliwki na pół, wyjmij pestki i pokrój na mniejsze części.

Spód blachy wysmaruj margaryną i obsyp bułką tartą. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę. Nakłuj je widelcem, wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 10 minut. Wyjmij i ułóż na nim śliwki. Możesz posypać kruszonką lub startym, uprzednio zamrożonym, ciastem. Włóż ponownie do piekarnika, ale na 180stopni i piecz przez kolejne 15-20 minut, aż się ciasto zarumieni.

Notka:
1. gdyby ciasto nie chciało się skleić - dodaj troszkę wody
2. jeśli zostanie Ci trochę ciasta - zamroź je. potem możesz je znowu wykorzystać np. w postaci kruszonki
3. zamiast moreli możesz dodać inne ulubione owoce sezonowe :)






7 komentarzy:

Monika pisze...

Mmmm,ciepłe,słodkie śliwki w kruchym cieście z kruszonką...bajka;)

Maggie pisze...

Jak elegancko ulozone te sliweczki!

monami pisze...

ale mi zrobiłaś smaka na ciasto ze śliwkami!

Monika So pisze...

idealnie wygląda:)

Justyś pisze...

A ja właśnie się zastanawiam co bo tu zrobić z całym kartonem śliwek... :)

Asia pisze...

Oj oj, muszę zabrac się za śliwki - w tym roku robiłaś je tylko raz (robiłam w sensie załadowałam do ciasta), aż wstyd! Muszę zrobić coś w weekend :)

Karmel-itka pisze...

mniam, mniam ;]
pysznie!


http://www.karmel-itka.blogspot.com
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...