piątek, 7 października 2011

pachnące jesienią ciasteczka z cukrem

Za oknem już jesień a w kuchni dzieją się czary... Właściwie nie tylko w kuchni, bo (jak mam nadzieję widać :) ) na blogu również. Nowa jesienna grafika! W tym miejscu chcę podziękować mojej siostrze Agnieszce za udostępnienie zdjęcia z dłonią z liściem (http://agi8.tumblr.com/).

Co się robi, gdy po przyjściu do domu z jesiennej ulewy za oknem, cali zziębnięci, jesteśmy zmęczeni i nic nam się nie chce? Parzymy herbatę! Malinową, zwykłą, ziołową, wieloowocową. Byle gorąca i rozgrzewająca. A do herbaty warto przegryźć korzenne ciasteczko z cukrem!




ilość porcji: w zależności od wielkości foremek; mi wyszło około 70 ciasteczek

  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 120g masła
  • 250g cukru
  • 1 jajko
  • pół szklanki mleka
  • brązowy cukier do posypania ciasteczek
  • odrobina wody

 Do pierwszej miski wsyp i wymieszaj mąkę, sodę, proszek do pieczenia i gałkę muszkatołową. Odstaw. W drugiej misce utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodaj jajko i ucieraj dalej. Weź drewnianą łyżkę i powoli dodawaj mąkę z dodatkami i mleko. Ciasto włóż do folii plastikowej i włóż do lodówki na 30minut.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni a blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przygotuj też trochę wody w kubeczku (zimna lub letnia) oraz pędzelek.

Stolnicę posyp mąką i rozwałkuj ciasto na około 3mm grubości. Wycinaj dowolne kształty i kładź ciastka na blachę w dość dużych odstępach od siebie, ponieważ jeszcze urosną.

Każde ciastko posmaruj małą ilością wody i posyp brązowym cukrem. Blachę wstaw do piekarnika na 10-12 minut, aż ciasteczka będą złociste. Po wyjęciu z blachy, smakołyki zdejmij i odstaw do ostygnięcia.

Notka:
1. możesz dodać oprócz gałki muszkatołowej trochę cynamonu lub innych korzennych przypraw
2. gdy użyjesz wody przed posypaniem cukrem ciastek - cukier łatwiej się przyklei i nie spadnie podczas przenoszenia blachy do piekarnika

2 komentarze:

Dusia pisze...

smacznie wyglądają, idealne do moczenia w kawie;)

Bożena pisze...

Wyglądają smakowicie...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...