sobota, 29 października 2011

tort gruszkowy / pear cake

Dziś przesuniemy wskazówki zegara o jedną godzinę do tyłu co będzie oznaczać, że :
1. śpimy dłużej o godzinę
2. mamy więcej czasu na spokojne jesienno-zimowe krzątanie się w kuchni :)

Skoro tak się sprawy mają, tort gruszkowy będzie idealny! Najważniejszą zasadą jest "im starszy tym lepszy". Tu sprawdza się to w 100%, bo ciasto około 2-dniowe było wyborne!
Today we move the clock one hour back which will mean that:
1. we sleep an hour longer
2. we have more time for the autumn-winter quiet busyness in the kitchen:)

If things are so, pear cake will be perfect! The guiding principle is "the older the better." Here, it works 100%, because the dough about 2-days was delicious!



ilość porcji : z blachy o średnicy 20cm można uzyskać 8-10 porcji
Serves : plate with a diameter of 20cm can get 8-10 servings

na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 120g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao naturalnego
na krem:
  • 1 puszka gotowej masy kajmakowej
  • 1 serek mascarpone
  • 1 śmietana 30%
  • 2 budynie waniliowe / śmietankowe
  • 3 łyżki cukru-pudru
dodatkowo:
  • 3-4 gruszki (mogą być z zalewy octowej)
the sponge cake:
  • 4 eggs
  • 120g sugar
  • 1 vanilla sugar
  • pinch of salt
  • 1/2 tablespoon of baking powder
  • 70g plain flour
  • 50g potato flour
  • 3 tablespoons od natural cacao
the cream:
  • 1 can of ready caymac
  • 1 mascarpone
  • 1 cream 30%
  • 2 vanilla / cream puddings
  • 3 tablespoons of sugar-icing
addition:
  • 3-4 pears (may be with pickle vinegar)
Ciasto przygotuj około 2-3 dni przed kolejnymi krokami. Będzie suche i dużo lepsze niż świeże.

Nagrzej piec do 160 stopni. Wymieszaj obie mąki, sól, proszek do pieczenia i kakao. Jajka (w osobnej misce) zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Do mieszanki przesiej mąkę i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Tortownicę (spód) posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Wlej ciasto i piecz 40-45 minut na opcji "termoobieg". Odstaw do wystygnięcia.

Zrób budyń według zaleceń na opakowaniu, ale dodaj tylko 500ml mleka (jak na jedno opakowanie), żeby masa była gęsta.

Zagotuj wodę i wstaw do niej masę kajmakową, żeby łatwiej się rozsmarowywała.

Ubij śmietanę. Dodawaj powoli do niej serek mascarpone i cukier-puder. Odstaw o lodówki.

Przekrój biszkopt na 3 części. Między spodem a środkową warstwą rozsmaruj budyń. Połóż biszkopt i kolejną warstwą będzie masa kajmakowa. Wszystko posmaruj masą śmietanową. Obierz gruszki, pokrój i połóż na górze. Podawaj schłodzone :)

Notka:
1. nie wyrzucaj okruchów biszkoptu - możesz nimi obłożyć boki ciasta
2. użyj rękawa cukierniczego i ładnie ozdób tort
3. ciasto trochę pracochłonne ale za to jakie pyszne!


Prepare the dough about 2-3 days before the next steps. It will be dry and much better than fresh.

Preheat oven to 160 degrees. Mix both flours, salt, baking powder and cocoa. Eggs (in a separate bowl), mix with sugar and vanilla sugar until smooth. Sift the flour into the mixture and gently stir with a wooden spoon. Cake tin (bottom), brush with butter and sprinkle with breadcrumbs. Pour in batter and bake 40-45 minutes at the "hot air". Set aside to cool.

Make pudding according to instructions on the package, but add only 500ml of milk (as in a pack), so that was a dense mass.

Boil water and put caymac mass to make it easier to lubricate.

Beat the cream. Add slowly to the mascarpone cheese and sugar-icing. Stay away from the refrigerator.

Section of sponge cake into 3 parts. Between the bottom and the middle layer of smear pudding. Put another layer of sponge cake and will be caymac mass. All smear cream mass. Peel the pears, slice and place on top. Serve chilled:)

Note:
1. do not throw crumbs of sponge cake - you can wrap them sides of dough
2. use a piping bag and decorate a cake nicely
3. the dough a little laborious but what delicious!






2 komentarze:

aga pisze...

zapowiada sie naprawde pyszny torcik, mniammm:)

Arvén pisze...

Oo tak, taką godzinę można wykorzystać bardzo produktywnie - taki tort mnie przekonuje że warto ją spędzić w kuchni ;)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...