piątek, 23 grudnia 2011

cynamonowe wspomnienia / cinnamon memories

Przeglądając tumblr mojej siostry ( agi8.tumblr.com ) wspominam święta i Warszawę z zeszłego roku. I... trafiłam na zdjęcie cudownych cynamonków!

Małe i słodkie spiralki smakowały całej rodzinie a gdy je piekłam w domu na prawdę pachniało świętami. Dziwne, że właśnie zapach cynamonu tak mocno wbija się w pamięć...
While I was browsing my sister's tumblr ( agi8.tumblr.com ) I remember last year's Christmas and Warsaw. And ... I found the photo of brilliant cinnamon cookies!

Small and sweet spirals were so good that whole the family was in seven heaven. And when I was baking it at home there was a real smell of Christmas. It's strange that just this fragrance I remember so well ...



Przepisy wzięłam z jakiejś starej gazety od Babci, niestety nie pamiętam tytułu.
The recipes I found in some old magazine of my Grandma but I don't remember the title.

Cynamonki / Cinnamon cookies

ciasto:
  • 400g mąki
  • 25g drożdży
  • 70g cukru
  • 80g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
nadzienie:
  • 4 łyżki stopionego masła
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

dough:
  • 400g of flour
  • 25g of yeast
  • 70g of sugar
  • 80g of butter
  • 1 glass of milk
  • 1/2 teaspoon of cardamon
  • 1/2 teaspoon of salt
filling:
  • 40g of melted butter
  • 100g of sugar
  • 2 teaspoons of cinnamon


Zrób ciasto: połącz drożdże z cukrem, dodaj ciepłe mleko, mąkę, masło i przyprawy. Zagnieć i odstaw w ciepłe miejsce. Gdy podwoi objętość, cienko rozwałkuj. Posmaruj roztopionych masłem i posyp cukrem wymieszanym z cynamonem.
Ciasto zwiń w roladę i potnij w 2-3cm kawałki.
Piecz na papierze do pieczenia 15-20 minut w 180 stopniach.
Make a dough: mix yeast with sugar, add warm milk, flour, butter and spices. When it double the volume, make it thin. Spread the melted butter and sprinkle with sugar mixed with cinnamon.
Roll the dough and cut into 2-3cm pieces.
Bake on the baking paper 15-20 minutes in 180 degrees.





I jeszcze przepis na te małe kuleczki po lewej stronie na zdjęciu :)
One more recipe for those little balls on the left in the picture :)

Piernikowe orzeszki / Gingerbread nuts

  • 1/2 szklanki miodu
  • 400g mąki
  • 30g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • orzechy laskowe
  • 1/2 glass of honey
  • 400g of flour
  • 30g of butter
  • 1/2 glass of sugar
  • 2 eggs
  • 3 teaspoons of gingerbread spices
  • 1/2 teaspoon of baking soda
  • hazelnuts


Miód roztop w rondelku na wolnym ogniu, wlej do miski z mąką i wymieszaj. Dodaj resztę składników i zagnieć ciasto.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Z ciasta odrywaj ręką po kawałku, włóż orzech i formuj kulki.
Piecz 20 minut.
Melt the honey on low fire and put it into the bowl with flour. Add rest of the ingridients and make a dough.
Preheat the oven to 180 degrees.
To each small part of a dough put one hazelnut and make little balls.
Bake 20 minutes.





Oczywiście nie byłoby Świąt bez piosenki Mariah Carey :)
Of course there will be no Christmas without Mariah Carey Song :)

Brak komentarzy:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...