czwartek, 8 grudnia 2011

migdały cynamonowe / cinnamon almonds

Ten przepis pojawił się już na łamach "Magii Smaku" ale chcę podzielić się z Wami tym przepisem, bo jest bardzo świąteczny. Cynamon, migdały, czerwona wstążka. Taki właśnie prezent chciałabym dostać pod choinkę!!!
This recipe has been shown in Magic Taste but I want to share with you this recipe since it's so connected with Christmas. Cinnamon, almonds, red ribbon. It's my ideal gift under the christmas tree!!!





  • 200g migdałów
  • 100g cukru
  • 1 torebeczka cukru wanilinowego
  • cynamon
  • 3 łyżki amaretto
  • 200g of almonds
  • 100g of sugar
  • 1 vanilla sugar
  • cinnamon
  • 3 tablespoons od amaretto

Zagotuj wodę a migdały wrzuć do szklanego pojemnika. Zalej je wrzątkiem i przykryj. Odstaw na 10-15 minut. Po tym czasie wylej wodę z pojemnika i obierz migdały ze skórki. Przygotuj kawałek papieru do pieczenia.

Rozgrzej patelnię i wsyp na nią cukier i cukier wanilinowy. Mieszaj powoli, aż cukier zamieni się w karmel. Wrzuć migdały i ciągle mieszaj. 

Na końcu dodaj amaretto i smaż, ciągle mieszając, aż masa zrobi się lekko płynna. Masę wylej na papier do pieczenia. 

Poczekaj aż zastygnie, następnie połam na kawałki i zapakuj na prezent.



Boil the water and the almonds put to the glass container. Pour the water inside and wait about 10-15 minutes. After this time remove the water and pill almonds from its skin. Prepare a piece of baking paper.


Warm the pan and put sugar and vanilla sugar. Stir slowly and wait till sugar become a caramel. Throw almonds to it and stir constantly.


In the end add amaretto and mix till the mixture become little bit liquid. Put it on the baking paper.


Let it cool and then break into smaller parts. 



Notka:
1. nie oglądaj telewizji podczas robienia karmelu, bo się przypali!
2. uważaj jak będziesz wlewać amaretto - może buchnąć para, którą się poparzysz
3. to prosty prezent, dlatego zapakuj go w torebeczkę papierową (np. śniadaniową) i zwiąż kolorową wstążką. To doda prezentowi szyku i pokaże Twoją pomysłowość! :)

Note:
1. don't watch tv during making caramel - you can burn it!
2. be careful while adding amaretto because the hot water vapor can burn your skin
3. this is a simple gift so wrap it in breakfest paper and add colorful ribbon. this will give it imaginative and chic :)





P.S

"Magię Smaku" znajdziecie też na facebook'u
Polecam też post o mojej współpracy z "Magią Smaku" :)


"Magic Taste" you can find on  facebook
I recommend also my  post about the cooperation with "Magic Taste" :)

11 komentarzy:

kibi007 pisze...

uwielbiam migdały, uwielbiam amaretto, super połączenie, ja chcę taki prezent ;), pozdrawiam

MesmerizingBakes pisze...

tak naprawdę każde bakalie byłyby dobre tutaj razem z orzechami. połączenie idealne

Bjedrona pisze...

Dzięki za komentarz :). Co do foremek,
http://www.tortownia.pl/sklep,1633,100,Wilton,Foremka_comfort_grip_platek_sniegu.html tutaj kupiłam foremkę-śnieżynkę, a foremka w kształcie rękawiczki była w komplecie z ikei, na allegro też chyba można je kupić :)

Tylko Spróbuj pisze...

takich migdałów jeszcze nie robiłam, ale już wiem że zrobić je muszę!
pysznie! :))

Bjedrona pisze...

Zajrzyj jeszcze tutaj: http://skladrzeczy.pl/ duużo ciekawych foremek :) :)

Sue pisze...

Bardzo aromatyczne orzechy! :)

Amber pisze...

Ja też chciałabym dostać taki prezent!
Migdały z cynamonem- pyszne połączenie.

Joanna pisze...

wspaniały pomysł! Migdały na pewno są przepyszne :-)

Agnieszka pisze...

super, na bank dołączę do wielkich pudeł z ciasteczkami, które rozdaję przed świętami:)

Anonimowy pisze...

A ja mam takie pytanko- czy można ominąć dodanie Amaretto lub dodać coś innego? Bo nie posiadam obecnie tego w domu a w okolicy ciężko zdobyć ten likier;)

MesmerizingBakes pisze...

pewnie, że tak drogi Anonimie :)

jednak polecam coś wyrazistego (żaden słodki likier itp.) tylko wódka, spirytus czy żubrówka.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...