poniedziałek, 9 kwietnia 2012

szafran z sernikiem w tle / saffron with the cheese cake in the background

Dziś chcę Wam opowiedzieć trochę o serniku. W moim przypadku znajomość z tym ciastem rozpoczęła się niedawno, bo jakieś 3-4 lata temu. Sernik oczywiście robi moja Babcia, ale jakoś nigdy jakoś specjalnie mi nie smakował w przeciwieństwie do mojej siostry. Ale przekonałam się do niego. I, jak się okazało, nasza przyjaźń trwa nadal :) Sernik jest bardzo smacznym ciastem, którego wersji jest pewnie sto tysięcy.

Dlatego postanowiłam zrobić sernik z szafranem. Na stole konkurował z wypiekiem Babci. Ostateczny wynik? Remis! Nowoczesność dorównała tradycji rodzinnej :)
Today I'd like to tell you little bit about cheese cake. In my case the friendship with this cake began recently cause about 3-4 years ago. My Grandma (of course!) makes cheese cake but it never was tasty for me in contrast to my sister. But I've changed my mind. And, how it turned out, our friendship still lasts :) Cheese cake is a delicious cake with probably 100.000 versions.

That's why I decided to make cheese cake with saffron. It competed on the table with my Grandma's cheese cake. Final result? Draw! Modernity equaled the family tradition :)


Historia sernika

Pierwszy sernik był prawdopodobnie wymyślony na greckiej wyspie Samos około 4 tysiące lat p.n.e. Był ciastem, które dawało energię. Dowodem na to jest fakt, że sernik podawano zawodnikom pierwszej olimpiady w 776 r.p.n.e.  Wówczas przepis był prosty : mąka, zboże, miód i ser.

Kiedy Rzymianie podbili Grecję, dodali do ciasta jajka. Piekli i podawali na gorąco. Ponieważ podbijali coraz więcej terenów - sernik poznali europejczycy. I tak każdy naród chciał mieć swój oryginalny przepis, dlatego ludzie zaczęli eksperymentować.

W 1545 roku ukazała się pierwsza drukowana książka kucharska a w niej... przepis na sernik!

Jednak dopiero od XIX wieku możemy mówić o serniku, który znamy dzisiaj. Europejczycy, którzy wyemigrowali do Ameryki, wzięli ze sobą przepis na sernik. Tam, w 1872 roku nowojorski mleczarz chciał zastąpić ciężki ser francuski lżejszym. Przypadkiem udało mu się to i tak powstał lekki ser do sernika.

Ci, którzy powrócili do Europy przywieźli rodzinie amerykański pomysł na lżejszy ser, który bardzo szybko się tu rozpowszechnił.

Sernik każdego zakątka świata jest inny, bo Grecy używają sera feta, Włosi ricotty, Polacy twarogu. Jaki by nie był - jest wyśmienitym deserem na każdą okazję




Hisotry of a cheese cake

The first cheese cake was probably created in Greece on Samos island about 4.000 years B.C. It was a cake which gave energy. The evidence is a fact that the cheese cake was given to athlets during first olimpic games in 776 year B.C. At that time the recipe was easy : flour, wheat, honey and cheese.

When the Romans conquered Greece, they add eggs to the cake. They baked it and served warm. As they expanded Europe more and more, the cheese cake became known by the europeans. And every nation wanted to have the orginal recipe. That's why they started to experiment with the "basic" recipe from Italy.

In 1545 was published the first printed cooking book inside with...recipe for a cheese cake!

However, from XIXth century we can talk about such cheese cake as we know now. Europeans who emigrated to America took the recipe for a cheese cake with them. There, in 1872 dairyman from New York wanted to replace the french cheese with lighter one. By the accident he did it and it was how light cheese cake cheese came into existance.

Those who returned dto Europe took this light cheese from America which became famous rapidly till then.

The cheese cake from every corner of the world is different cause for ex. the Greeks use feta cheese, the Italians ricotta cheese, the Poles cottage cheese. Whatever it would be - it's a marvellous dessert for every occasion!



ilość porcji: 12
servings: 12

  • 1 kg sera do sernika 
  • 2 szklanki cukru 
  • 4 jajka 
  • 1 szklanka śmietany 
  • 4 łyżeczki soku z cytryny 
  • skórka z 1 cytryny szczypta nitek szafranu
  • 1kg of cheese cake's cheese 
  • 2 glasses of sugar 
  • 4 eggs 
  • 1 glass of sour cream 
  • 4 tea spoons of lemon juice 
  • zest of 1 lemon


Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Szafran utrzyj z serem. Powoli dodawaj cukier i ucieraj dalej. Następnie wmieszaj po 1 jajku. Gdy masa będzie jednolita, dodaj resztę składników. Ciasto przełóż do natłuszczonej foremki oprószonej mąką.

Piecz 1h. Wyłącz piekarnik i zostaw w nim sernik na kolejną godzinę. Wyjmij, żeby ciasto ostygło całą noc. Przechowuj w lodówce.
Preheat the oven to 180 degrees. Mix saffron with cheese. Add sugar slowly and mix further. Next add the eggs one by one. When the dough is ready, add the rest of the ingridients. Put the cheese mass to form with thin layer of butter and flour.

Bake 1 hour. Than turn off the oven and leave the cake there for next hours. After that take it out and let it cool in the form hole night.



3 komentarze:

Dorota "Moje Małe Czarowanie" Owczarek pisze...

Ciekawie piszesz o sernikach, uwielbiam je:-)

Maggie pisze...

Pysznie wyglada ten twoj sernik! Bardzo ciekawy post (choc zdecydowanie lepiej czyta sie go po polsku niz po angielsku...)

Peggy pisze...

popieram Maggie. nie lepiej byłoby skupić się na fajnych postach po polsku i dać sobie na razie spokój z tymi po angielsku?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...