poniedziałek, 2 kwietnia 2012

mrs szarlotta tatrzańska / mrs charlotte from tatra mountains

Oj...! Gdzieś mi się zapodział ten przepis, ale szczęśliwie się odnalazł :)
Nie ma nic lepszego niż szarlotka Babci. Istnieje wiele rodzajów - tyle ile jest babć. Każda (szarlotka) jest niepowtarzalna, wyjątkowa, jedyna. Aromatyczna i przepyszna.
Ja lubię taką z duuuuużą ilością jabłek. Im grubsza tym lepsza! :)
A jaka jest Wasza ulubiona : na grubszym cieście, z dżemem jabłkowym czy bez kruszonki?
Oh...! I lost this recipe somewhere but luckily I found it :)
There is nothing better than Grandma's apple pie. There are many different kids. Each of it (apple pie) is unique, exceptional, the only one. Aromatic and dlicious.
I like this one with looooooots of apples. The thicker the better! :)
And what your favourite apple pie looks like : on a thicker dough, with apple jam or without crumble? :)




ilość porcji : 10 kawałków
servings : 10 pieces



  • 2 jajka
  • 250g masła
  • 500g mąki krupczatki
  • 90g cukru-pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany
  • 3kg kwaśnych jabłek
  • 3 łyżki cukru-pudru
  • cynamon



  • 2 eggs
  • 250g butter
  • 500g krupczatka flour
  • 90g powder sugar
  • 2 teaspoons of baking powder
  • 2 tablespoons of sour cream
  • 3kg sour apples
  • 3 tablespoons of powder sugar
  • cinnamon


  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Zrób ciasto : zimne masło szybko posiekaj z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem-pudrem. Dodaj zimne żółtka i zimną śmietanę i szybko zagnieć. 2/3 użyj do wylepienia blachy i z formą wstaw na godzinę włóż do lodówki a 1/3 do zamrażarki.
    Jabłka umyj, obierz i wydrąż. Pokrój na ćwiartki. Użyj tarki z ostrzem do krojenia plasterków (tak jak tutaj). Zetrzyj wszystkie jabłka. Do jabłek dodaj cukier-puder, cynamon i delikatnie wymieszaj żeby nie połamać plasterków.

    Na schłodzone ciasto w formie z lodówki wyłóż wszystkie jabłka układając plastry poziomo. Wyrównaj. Na wierzch zetrzyj ciasto z zamrażarki. Piecz 60-80 minut aż kruszonka zrobi się złota. Posyp cukrem-pudrem.
    Preheat the oven to 180 degrees. Make a dough : cold butter chop fast with flour, baking powder and powder sugar. Add cold yolks and cold sour cream and make dought fast. 2/3 use to put into the form and put it to the fridge and 1/3 put to a freezer.
    Wash apples and peel. Chop into quarters. Use a grater with a blade to make slices (like here). Grate all of the apples. Add to them powder sugar, cinnamon and mix gently not to brake the slices.

    On the cooled dough put all of the apples. Arrange them horizontally. Align. On the top of the apple pie grate freezed dough. Bake about 60-80 minuts till the crumble will be gold. Decorate with powder sugar.





    Patrzcie jaka gruba warstwa jabłek! <3
    Look what a thick layer of apples! <3

    2 komentarze:

    Shyfull pisze...

    taka szarlotka marzy mi się w idealne święta.. tylko czy zdążę ją zrobić :\

    ciast!prast pisze...

    Shyfull - zdążysz! :) najgorsze jest starcie tych jabłek :) ale jak już się upiecze - niebo w gębie!

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...