niedziela, 8 kwietnia 2012

andruty kajmakowo-orzechowe / kajmak-walnut wafers

Wśród wielkanocnych słodkości nie powinno zabraknąć wafli z orzechami. U mnie w domu to tradycja. Najlepiej, żeby były zrobione 2-3 tygodnie wcześniej, ale jest to trudno, bo są tak dobre, że ciężko nie zjeść :)

Nadzienie? Przeróżne! Dżem, marmolada, czekolada, masa kajmakowa. Moje ulubione to te tradycyjne - z masą czekoladową lub z kajmakiem. Gdy dodamy do tego orzechy - "elegancja-Francja" jak mówi moja Babcia.


Among easter sweets there shouldn't be lack of waffles with walnuts. At my home it's tradition. It's the best to make them 2=3 before but it's so hard not to eat it! They're soo good! :)

Filling? Various! Jam, marmolade, chocolate, kajmak filling. My favourite are those traditional - with chocolate or with kajmak. When we put into it walnuts - "elegance-France" how says my Grandma.



ilość porcji : 30-40 kawałków
servings : 30-40 pieces

  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 paczka wafli
  • 200g orzechów włoskich
  • 1 can of sweetened condensed milk
  • 1 pack of waffles
  • 200g of walnuts


Puszkę włóż do garnka, zalej zimną wodą i doprowadź do wrzenia. Od tego momentu gotuj na wolnym ogniu 2h. W tym czasie 2/3 orzechów zmiel w blenderze na drobne kawałki. Resztę posiekaj na większe.

Gdy masa się ugotuje, wylej wodę, wlej zimną i poczekaj aż puszka wystygnie. Otwórz ją i smaruj wafle dość cienko. Potem każdą warstwę posyp zmielonymi orzechami. Zakończ warstwą kajmaku i obsyp większymi kawałkami.
Put the can into the pot, pour cold water and bring to boil. From this moment boil it on low fire 2h. In this time Grind 2/3 of walnuts in blender. Chop the rest.

When kajmak is ready, spill the water and pour cold and wait till it'll be colder. Open it and spread the mass rather thin. Than put to every layer grinded walnuts. End the layer with chopped pieces of walnuts.

2 komentarze:

chantel pisze...

pycha!

Arvén pisze...

Jak przeczytałam te "dwa-trzy tygodnie oczekiwania" to mnie zatkało - u mnie takie pyszne wafle rozchodzą się w ciągu kilku godzin :D I z tymi pewnie byłoby tak samo...mmm!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...