Dzisiaj sporo jedynek. Muszę się szybko wytłumaczyć, żeby wszystko było jasne : 111 - liczba opublikowanych postów 11.11.11 - 11 listopada 2011 11:11 - to oczywiście godzina Jeśli ktoś jest przesądny (nie należę to nich) uzna, że dzisiaj ze względu na przesyt jedynek coś może się wydarzyć. Szczerze mówiąc wątpię, chyba że podczas Święta Niepodległości zdarzy się coś specjalnego. W każdym razie dzisiaj nie próżnuję - idę na film "Jeden dzień", którego premiera jest właśnie dzisiaj. Na pewno nie zapomnę podzielić się z Wami wrażeniami :) Ale jeśli ktoś zostaje w domu - polecam jabłkowe całuski. Sezon jabłkowy w pełni, dlatego wszelkie słodkości z jabłkami mile widziane! | Today a lot of number one. I have to quickly explain that everything was clear: 111 - number of published posts 11/11/11 - November 11, 2011 11:11 - this is of course hours If one is superstitious (I do not belong to them) finds that today because of the glut of ones something could happen. Frankly I doubt, unless the Independence Day, something special happens. In any case, today, i'm not an idle - I'm going to see the movie "One day", whose premiere is just today. Certainly i won't forget to share with you impressions:) But if someone is at home - I recommend apple kisses. Apple season in full because all the sweetness of the apples are welcome! |
ilość porcji : 40 całusków
serves : 40 kisses
|
|
Mąkę posiekaj z masłem i drożdżami roztartymi z cukrem. Dodaj śmietanę, żółtko i jajko. Szybko wyrób. Ulep kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na całą noc. Rozgrzej piekarnik do 180stopni. Rozwałkuj ciasto na 3-4mm i wytnij krążki. Jabłka obierz i pokrój na dość grube ćwiartki. Wymieszaj z cynamonem i cukrem-pudrem. Każdy kawałek jabłka zawijaj w ciasto. Połóż na blaszce i piecz około 10 minut. Podawaj z cukrem-pudrem. Notka: 1. lepsze są kwaśniejsze jabłka, bo lepiej kontrastują z cukrem-pudrem i cynamonem 2. do ciasta możesz dodać startą gałkę muszkatołową - ciasto będzie bardziej aromatyczne | Flour chop with the butter and yeast mixed with sugar. Add the cream, egg yolk and egg. Mix quickly. Make a ball, wrap in foil and place in refrigerator overnight. Preheat the oven to 180 degrees. Roll out the dough into 3-4mm and cut circles. Peel apples and cut into fairly thick quarter. Mix with cinnamon and sugar-icing. Wrap each piece of apple in the dough. Place on a baking tray and bake about 10 minutes. Serve with sugar-icing. Note: 1. sour apples are better, because better contrast with powdered sugar and cinnamon- 2. to dough you can add grated nutmeg - pastry will be more aromatic |
3 komentarze:
Ja nie zostaję w domu!
Będę jadła gęś w restauracji z Koleżanką.
A Twojego całuska wezmę na deser!
całuski sa the best xd
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
http://www.karmel-itka.blogspot.com
O jak ja lubię te ciastka :D Mogę je zjadać w nieprzyzwoitych ilościach, ale przecież wcale nie szkodzą bo są z owocami!
Prześlij komentarz