Ten przepis pojawił się już na łamach "Magii Smaku" ale chcę podzielić się z Wami tym przepisem, bo jest bardzo świąteczny. Cynamon, migdały, czerwona wstążka. Taki właśnie prezent chciałabym dostać pod choinkę!!! | This recipe has been shown in Magic Taste but I want to share with you this recipe since it's so connected with Christmas. Cinnamon, almonds, red ribbon. It's my ideal gift under the christmas tree!!! |
|
|
Zagotuj wodę a migdały wrzuć do szklanego pojemnika. Zalej je wrzątkiem i przykryj. Odstaw na 10-15 minut. Po tym czasie wylej wodę z pojemnika i obierz migdały ze skórki. Przygotuj kawałek papieru do pieczenia. Rozgrzej patelnię i wsyp na nią cukier i cukier wanilinowy. Mieszaj powoli, aż cukier zamieni się w karmel. Wrzuć migdały i ciągle mieszaj. Na końcu dodaj amaretto i smaż, ciągle mieszając, aż masa zrobi się lekko płynna. Masę wylej na papier do pieczenia. Poczekaj aż zastygnie, następnie połam na kawałki i zapakuj na prezent. | Boil the water and the almonds put to the glass container. Pour the water inside and wait about 10-15 minutes. After this time remove the water and pill almonds from its skin. Prepare a piece of baking paper. Warm the pan and put sugar and vanilla sugar. Stir slowly and wait till sugar become a caramel. Throw almonds to it and stir constantly. In the end add amaretto and mix till the mixture become little bit liquid. Put it on the baking paper. Let it cool and then break into smaller parts. |
Notka: 1. nie oglądaj telewizji podczas robienia karmelu, bo się przypali! 2. uważaj jak będziesz wlewać amaretto - może buchnąć para, którą się poparzysz 3. to prosty prezent, dlatego zapakuj go w torebeczkę papierową (np. śniadaniową) i zwiąż kolorową wstążką. To doda prezentowi szyku i pokaże Twoją pomysłowość! :) | Note: 1. don't watch tv during making caramel - you can burn it! 2. be careful while adding amaretto because the hot water vapor can burn your skin 3. this is a simple gift so wrap it in breakfest paper and add colorful ribbon. this will give it imaginative and chic :) |
P.S
"Magię Smaku" znajdziecie też na facebook'u
11 komentarzy:
uwielbiam migdały, uwielbiam amaretto, super połączenie, ja chcę taki prezent ;), pozdrawiam
tak naprawdę każde bakalie byłyby dobre tutaj razem z orzechami. połączenie idealne
Dzięki za komentarz :). Co do foremek,
http://www.tortownia.pl/sklep,1633,100,Wilton,Foremka_comfort_grip_platek_sniegu.html tutaj kupiłam foremkę-śnieżynkę, a foremka w kształcie rękawiczki była w komplecie z ikei, na allegro też chyba można je kupić :)
takich migdałów jeszcze nie robiłam, ale już wiem że zrobić je muszę!
pysznie! :))
Zajrzyj jeszcze tutaj: http://skladrzeczy.pl/ duużo ciekawych foremek :) :)
Bardzo aromatyczne orzechy! :)
Ja też chciałabym dostać taki prezent!
Migdały z cynamonem- pyszne połączenie.
wspaniały pomysł! Migdały na pewno są przepyszne :-)
super, na bank dołączę do wielkich pudeł z ciasteczkami, które rozdaję przed świętami:)
A ja mam takie pytanko- czy można ominąć dodanie Amaretto lub dodać coś innego? Bo nie posiadam obecnie tego w domu a w okolicy ciężko zdobyć ten likier;)
pewnie, że tak drogi Anonimie :)
jednak polecam coś wyrazistego (żaden słodki likier itp.) tylko wódka, spirytus czy żubrówka.
Prześlij komentarz