Ponieważ mamy wielu Erazmusów na naszym Uniwersytecie Warszawskim, razem z Olą zostałyśmy zaproszone na NAJLEPSZE SPAGETTI CARBONARA W ŻYCIU zrobione przez Giovanniego. To chłopak z Sycylii, który - jak sam mówi - lubi gotować ( i wychodzi mu to bardzo dobrze!). Właściwie dobrze dla nas, bo czekamy na przepyszną pizzę ^^ Niestety nie wzięłam ze sobą aparatu fotograficznego i nie mogłam zrobić zdjęć. Ale jeśli zrobicie spagetti wg przepisu Giovanniego zobaczycie jak wygląda to danie na prawdę! | As we've got many Erasmus people at our Warsaw University, me and my friend Ola were invited for THE BEST SPAGHETTI CARBONARA EVER made by Giovanni. He's from Sicily and - as he said - he likes cooking :) Well, good for us since we're still waiting for delicious pizza ^^ Unfortunatelly I didn't have my camera so I couldn't do photos :( But... if you follow Giovanni's rules how to cook real sicilian carbonara you'll know how great does it look! |
ilość porcji: przepis dla 2 osób
serves: recipe for 2 person
|
|
Posiekaj bekon i smaż na średnim ogniu z masłem. W międzyczasie wymieszaj jajka z pieprzem, parmezanem i solą. Odstaw na bok. Zagotuj wodę i wrzuć makaron. Uważaj! Nie mogę być za miękki! Kiedy makaron się ugotuje, wylej wodę z garnka i wlej masę z jajek. Dodaj bekon i mieszaj przez około minutę. Gotowe! Smacznego! :) | Cut bacon and fry it with butter on low fire on a pan. Meanwhile, mix eggs, pepper, parmesan and salt. Leave it. Boil the water with salt and boil pasta. Pay attention! Spaghetti can't be too soft! When pasta is ready, spill the water and add hot pasta eggs mixture with and fried bacon (to the same pot). Stir everything for a minute. Carbonara is ready. Smacznego! :) |
zdjęcie dodane dzięki www.pikanteria.waw.pl/ |
P.S
Wiecie jak najłatwiej otworzyć opakowanie z makaronem? Obejrzyjcie (1:00)
Don't know how to open the pack of pasta in the easiest way? Look at that! (1:00)
13 komentarzy:
Wygląda fantastycznie! Już chyba wiem co zrobię na poniedziałkowy obiad :)
Serdecznie zapraszam:
www.amatorskiegotowanie.blogspot.com
Uwielbiam carbonarę! Zdjęcie wygląda przeapetycznie, a patent na otwieranie makaronu na pewno przetestuję :D
cudownie prosty przepis, musi być pyszne !
mniamusne - niestety (jak napisałam wcześniej) zdjęcie nie jest moje ale zapewniam, że danie wyglądało i PACHNIAŁO cudownie <3
lovelykate i nurka - jest przepyszne szczególnie, że zrobione przez przystojnego Włocha ^^
Carbonara to po lasagne, mój ulubiony makaron :D
oj! dobrze, że napisałaś slyvvia o lasagne, bo właśnie trzymam jeszcze te wielkie płaty makaronu! już wiem co będzie w tym tygodniu na obiad ^^ dzięki! :)
Jeżeli z Sycylii to ja częstuję się w ciemno!
Pysznie wygląda.
Pyszna propozycja, właśnie na dzisiejszy deszczowy i pochmurny dzień!
Porywam i serdecznie pozdrawiam:)
A wiesz, że nigdy nie jadłam carbonarry? ;) Wygląda mega apetycznie!
carbonara zrobiona przez Włocha... zazdroszczę :)
no na prawdę jest czego zazdrościć ^^
to jest właśnie najlepsza carbonara ! i wbrew powszechnej opinii - bez śmietany ;) ja dodaje jeszcze świeżą pietruszkę, a jajka daje 2 całe + 2 żółtka. Pozdrawiam :)
tak, właśnie słyszałam niedawno kilka osób, które dziwiły się, że w przepisie nie ma śmietany. ale wg mnie carbonara była idealna!
a pietruszkę rzeczywiście bym dorzuciła, żeby jakieś świeże zioło się pojawiło na talerzu ^^
Prześlij komentarz