Ostatnio leżały u mnie w domu niedobre śliwki, które nadawały się tylko do ciasta. I Mama wpadła na pomysł, żeby zrobić biszkopt. A cynamon to mój dodatek kreatywności do festiwalu śliwek :)
ilość porcji : około 10 kawałków, ale UWAGA! przepis na ŚREDNIĄ tortownicę
3 jajka
1 szklanka cukru
1 i 1/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki oliwy
bułka tarta
1kg śliwek
cynamon
Jajka dobrze zmiksuj z cukrem. Dodaj mąkę, proszek, cynamon (na oko) i oliwę. Miksuj koło 10 minut, żeby ciasto dobrze się napowietrzyło. Tortownicę posmaruj margaryną (ale tylko spód bez boków!) i posyp bułką tartą. Przekrój śliwki na pół, wyjmij pestki. Ciasto przełóż do formy, poukładaj śliwki i wsadź do rozgrzanego piekarnika na 30-40 minut do 180 stopni. Podawaj oprószone cukrem-pudrem.
1 komentarz:
Uwielbiam połączenie śliwek i cynamonu. Pyszne i szybkie ciacho :D
Prześlij komentarz