sobota, 3 września 2011

pieczony łosoś

Wczorajszy obiad to była uczta! Mama przyniosła ponad kilogramowego łososia, którego przyrządziłyśmy i upiekłyśmy. Efekt : rewelacyjny!


ilość porcji : zależy od wielkości łososia, ale będzie to około 6 kawałków
  • 1kg surowego łososia
  • koperek
  • 2 cytryny
  • biały pieprz
  • srebrna folia

Rozgrzej piekarnik do 180-200 stopni. Pokrój łososia na 6 kawałków. Nie musisz usuwać skóry, łusek czy ości, bo wszystko lepiej odchodzi, gdy mięso jest upieczone. Każdy z kawałków połóż na środku folii do pieczenia, posyp pieprzem, połóż koperek. Cytryny sparz. Jedną pokrój w plasterki i połóż na łososiu. Drugą pokrój w ćwiartki i zachowaj po upieczeniu, żeby dodatkowo skropić mięso.
Zawiń folię z góry i z boku (polecam filmik na dole :) ), połóż na blaszce i wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 minut. 

Notka:
1. piekarnik musi być dobrze nagrzany, żeby mięso się szybciej zrobiło
2. być może łosoś będzie za mało słony - dosól go do smaku :)



4 komentarze:

Asia pisze...

Na ostatnim zdjęciu wygląda jak łososiowy stworek z oczami z plasterków cytryny :)

ciast!prast pisze...

o rzeczywiście! gdybyś mi nie powiedziała Kuchareczko to bym nie zauwazyła ^^

Maggie pisze...

Lososiowi naprawde wiele nie potrzeba: troche cytryny, ziola, chwila w piekarniku - i juz podbija moje serce :)

monami pisze...

łosoś to moja ulubiona ryba. Najbardziej lubię grillowanego, ale pieczony też jest pyszny :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...