Post dedykuję Zuzi i dziękuję za wspaniały przepis! :) | This post I'd like to dedicate to Zuzia and thanks for this marvellous recipe! :) |
Od dawna szukałam dobrego przepisu na ciasto marchewkowe, aż w końcu się doczekałam! Zbliża się wiosna, dlatego coraz więcej w kuchni pojawia się warzyw, owoców i świeżych ziół. Jeśli chodzi o trzecią kategorię to mam pewien plan, który wkrótce zdradzę, ale to jak zrobi się cieplej... ;) Póki co - MARCHEWKA! Nie musi być tylko składnikiem obiadu. Równie dobrze smakuje w wersji słodkiej. Z brandy. Dobry duet! Zdecydowanie polecam. | It's a long time since I've been looking for a good recipe for carrot cake and it happened! Spring is coming that's why there are more fruits, vegetables and herbs in our kitchen. If we're talking about the third category - I've got an idea which soon I'll reveal yet when it'll be warmer... ;) As for now - CARROT! It doesn't have to be the only ingridient of a dinner. It tastes great in sweet edtion as well. With brandy. Nice duo! I definately recommend. |
ilość porcji : 8
serves : 8
polewa brandy:
|
brandy frosting:
|
Rozgrzej piec do 170 stopni. Wszystkie składniki na ciasto zmiksuj ze sobą i przełóż do formy. Piecz 40minut. Niech ciasto wystygnie. Zrób polewę : wymieszaj cukier-puder z brandy. Polej ciasto. Trzymaj w lodówce. Notka: 1. możesz przełożyć ciasto kremem cytrynowym : zmiksuj 2 śmietany 36% ze startą skórką z 1 cytryny, 5 łyżkami cukru-pudru i sokiem z 1 cytryny 2. jeśli polewa jest za rzadka - dodaj więcej cukru-pudru a jeśli za gęsta - brandy | Preheat the oven to 170 degrees. All of the ingridients mix together and put to the form. Bake 40 minutes. Let it cool. Make frosting : mix powder sugar with brandy. Pour the cake. Put it to the fridge. Note: 1. you can make a cake with lemon cream : mix 2 cream 36% with grated lemon peel, 5 table spoons of powder sugar and juice from 1 lemon 2. if the frosting is too batter - add powder sugar, if too dense - add brandy |
P.S
Mam nadzieję, że Florence będzie na Openerze 2012!
I hope Florence will be on the Opener Festival 2012!
3 komentarze:
Na pewno smakuje nieziemsko;) Apetyczne ciacho;)
Ależ musi cudownie smakować! Wspaniałe!
Pozdrawiam Cię:)
Dziękuję bardzo za dedykację! Bardzo ciekawie urozmaiciłaś:)
Prześlij komentarz