czwartek, 1 marca 2012

trufle orzechowe / hazelnut truffles

W kilku kolejnych postach jeszcze trochę o świętach. W końcu śnieg opuścił nas niedawno, więc za bardzo się nie spóźniłam :)

W tym roku chciałam zrobić kilka rodzajów trufli, skończyło się na dwóch. Dlaczego? Wszechobecność jedzenia była tak wielka, że nikt by ich już nie chciał jeść :) Ale przyznam, były na prawdę dobre!
In next posts there will be little bit about Christmas. Finally, the snow left us recently, so I'm not so late (I hope so!) :)

This year I wanted to make a few kinds of truffles, but I did just two. Why? The omnipresence of food was so huge that nobody wanted to eat more :) But I have to admit, that it was delicious!




ilość porcji: około 30
serves: about 30

  • pół szklanki nutelli
  • pół szklanki posiekanych orzechów laskowych
  • pół szklanki słodzonego mleka skondensowanego
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 120g czekolady deserowej + 150g
  • 1 łyżka mocnego alkoholu

  • half cup of nutella
  • half cup of chopped hazelnuts
  • half cup of sweetened condensed milk
  • 2 tablespoon of soft butter
  • 120g of dessert chocolate + 150g
  • 1 tablespoon of strong alcohol


Czekoladę (120g) roztop w kąpieli wodnej. Wszystkie składniki dobrze wymieszać i włożyć do lodówki na 4 godziny.

Roztop 150g czekolady w kąpieli wodnej. Formuj kulki i obtaczaj w czekoladzie. Zostaw do wystygnięcia.
Dissolve the chocolate (120g) in the water bath. Mix all the ingridients and put to the fridge for 4 hours.

Dissolve 150g of chocolate in the water bath. Form balls and coat with the chocolate. Let it cool.



Notka:

1. lepsze trufle wychodzą z większą ilością alkoholu
2. możesz włożyć trufle do lodówki żeby szybciej wystygły

Note:

1. truffles are better with more alcohol
2. you can put truffles to the fridge to make it cool faster


P.S
przepis pochodzi z Moje Wypieki
the recipe comes from Moje Wypieki


Brak komentarzy:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...