Małe sprostowanie na początku - to nie są muffiny z fasolą (rośliną strączkową), tylko były zdobione przez Fasolę, dlatego je tak nazwałam:)
Teraz do rzeczy - miałyśmy wielką ochotę coś upiec, dlatego wybrałyśmy muffiny. Dobrym powodem było też to, że Janek miał sporo dżemu w lodówce ^^ Poza tym - jak dotąd nie udało mi się zrobić muffinów z nadzieniem w środku i trzeba było spróbować. Efekt? Jak najbardziej udany!!!
Były dwa rodzaje ciastek: czekoladowe z wzorkiem na górze i kawowe z dżemem w środku.
Wszystko opiera się na "basic reciepe", który podałam w poście o pijanych muffinach z czekoladą.
Dla przypomnienia:
- 120g miękkiej margaryny
- 250g cukru
- 3 jajka
- 180g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki soli
Masło utrzyj z cukrem. Dodawaj po jednym jajku i ucieraj ciasto dalej. Dodaj sól, proszek do pieczenia i mąkę. Wymieszaj. Na końcu wlej mleko. Nagrzej piekarnik do 180 stopni, rozdziel ciasto do foremek (do około 2/3 wysokości foremki) i włóż na 20-25 minut.
I teraz, do czekoladowych muffinów trzeba dodać kakao a do kawowych - kawę rozpuszczalną (ilość według uznania). Ciasto musi być dość gęste, żeby dżem w środku nie opadł, dlatego należy dodać jeszcze około 1/2 szklanki mąki (lub troszkę więcej).
Następnie włóż do papilotek trochę ciasta na dno, łyżeczkę dżemu i znów na to ciasto. Piecz 20-25 minut.
Notka:
1. muffiny z nadzieniem najlepiej smakują na ciepło :)
Ciastka były tak dobre, że na domówce zostały pożarte w mgnieniu oka :) A już wkrótce więcej ciekawych połączeń muffinowych!
Zwiedzając Helsinki miałyśmy dziwne pomysły, dlatego muffiny są w trawie z jakąś kartką (treści oczywiście nie rozumiałyśmy - tłumaczenie z Google Translatora znajdziecie niżej ;) ).
perfekcyjna Pani Domu w ogromnej kuchni, z fińską mąką i uroczym czerwonym fartuszkiem |
Fasolowe zdobienia |
czyż nie są piękne? |
muffin z dedykacją dla Hipisa :) |
-"Gold - Co pan obiecał mi, jeśli Obiecuję, aby rzucić palenie?" - "nie ma radości w poniedziałek obiecuję Sulle nawet pilota do końca!" |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz