niedziela, 11 marca 2012

ciasto marchewkowe z polewą brandy / carrot cake with brandy frosting

Post dedykuję Zuzi i dziękuję za wspaniały przepis! :) This post I'd like to dedicate to Zuzia and thanks for this marvellous recipe! :)



Od dawna szukałam dobrego przepisu na ciasto marchewkowe, aż w końcu się doczekałam!

Zbliża się wiosna, dlatego coraz więcej w kuchni pojawia się warzyw, owoców i świeżych ziół. Jeśli chodzi o trzecią kategorię to mam pewien plan, który wkrótce zdradzę, ale to jak zrobi się cieplej... ;)

Póki co - MARCHEWKA! Nie musi być tylko składnikiem obiadu. Równie dobrze smakuje w wersji słodkiej. Z brandy. Dobry duet! Zdecydowanie polecam.
It's a long time since I've been looking for a good recipe for carrot cake and it happened!

Spring is coming that's why there are more fruits, vegetables and herbs in our kitchen. If we're talking about the third category - I've got an idea which soon I'll reveal yet when it'll be warmer... ;)

As for now - CARROT! It doesn't have to be the only ingridient of a dinner. It tastes great in sweet edtion as well. With brandy. Nice duo! I definately recommend.



ilość porcji : 8
serves : 8
  • 2 szklanki startej marchewki (około 3szt.)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka+1 białko
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • 1 żyłeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cynamon

polewa brandy:
  • 5 łyżek cukru-pudru
  • 2 łyżki brandy


 
  • 2 glasses of grated carrot (about 3)
  • 2 glasses of flour
  • 2 eggs + 1 egg white
  • 3/4 glass of sugar
  • 1/2 glass of oil
  • 1/2 pack of vanilla sugar
  • 1 teaspoon of baking soda
  • 1 teaspoon of baking powder
  • cinnamon

brandy frosting:
  • 5 table spoons of powder sugar
  • 2 table spoons of brandy



Rozgrzej piec do 170 stopni. Wszystkie składniki na ciasto zmiksuj ze sobą i przełóż do formy. Piecz 40minut. Niech ciasto wystygnie. Zrób polewę : wymieszaj cukier-puder z brandy. Polej ciasto. Trzymaj w lodówce.

Notka:
1. możesz przełożyć ciasto kremem cytrynowym : zmiksuj 2 śmietany 36%  ze startą skórką z 1 cytryny, 5 łyżkami cukru-pudru i sokiem z 1 cytryny
2. jeśli polewa jest za rzadka - dodaj więcej cukru-pudru a jeśli za gęsta - brandy
Preheat the oven to 170 degrees. All of the ingridients mix together and put to the form. Bake 40 minutes. Let it cool. Make frosting : mix powder sugar with brandy. Pour the cake. Put it to the fridge.

Note:
1. you can make a cake with lemon cream : mix 2 cream 36% with grated lemon peel, 5 table spoons of powder sugar and juice from 1 lemon
2. if the frosting is too batter - add powder sugar, if too dense - add brandy







P.S
Mam nadzieję, że Florence będzie na Openerze 2012!
I hope Florence will be on the Opener Festival 2012!

3 komentarze:

Angelika Szostak pisze...

Na pewno smakuje nieziemsko;) Apetyczne ciacho;)

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Ależ musi cudownie smakować! Wspaniałe!
Pozdrawiam Cię:)

Zuzia pisze...

Dziękuję bardzo za dedykację! Bardzo ciekawie urozmaiciłaś:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...