Leczo to mieszanka duszonych ze sobą warzyw, zwykle dość ostre. Szczerze mówiąc jest to najłatwiejszy obiad jaki można zrobić, najtańszy i można do niego włożyć wszystko. I zawiera same witaminy. To tzw. "zrzutka z całego tygodnia" ^^.
- 4 duże cebule
- 4 pomidory
- 3 małe cukinie
- 3 papryki (czerwona, zielona i żółta)
- kiełbasa podwawelska
- sól
- pieprz
- bazylia
- olej
Do dużego garnka wlej 4-5 łyżek oleju i dobrze rozgrzej. Pokrój dość drobno cebule i podsmaż w garnku. Pokrój cukinię i usuń z niej nasiona. Następnie papryka i pomidory. Wszystkie składniki dodawaj w takiej kolejności, kiedy je pokroisz. Zmniejsz ogień, przykryj przykrywką garnek i duś 30minut. W tym czasie podsmaż na patelni pokrojoną kiełbasę i wrzuć do garnka. Na sam koniec, po uduszeniu, dodaj sól, pieprz i bazylię.
Notka:
1. warto dodać też, dla zaostrzenia smaku, czosnek lub ostrą pastę z papryki
2. jeśli jesteś wegetarianinem, nie dodawaj mięsa :)
3. bardzo dobrze pasuje tu też kukurydza czy fasola, dlatego śmiało możesz jej użyć!
A już w przyszłym tygodniu będę odkrywać finlandzkie smaki z Fasolą i Jankiem, bo zagościmy w stolicy Finlandii - Helsinkach. Pasztet z łososia? Kiełbasa z łosia? Mam nadzieję, że tego wszystkiego spróbuję i NA PEWNO podzielę się tym z Wami :)
5 komentarzy:
pycha leczo :) ale fajnie Ci się papryczka przekroiła hehe sweet :D
lubie takie jedzonko:)
uwielbiam leczo, to jeden z takich moich smaków dzieciństwa. :>
Moje jest prawie identyczne, nawet kiełbasę daję tę samą :) Pozdrawiam
uwielbiam to danie w porze wakacji :)
Prześlij komentarz