- 1l żurawiny
- 2 szklanki cukru
- 2 łyżki cynamonu
- 5 goździków
- 1 szklanka wody
1 szklankę cukru rozpuść w garnku - uważaj, żeby nie spalić karmelu! Powoli i ostrożnie dodaj szklankę wody. Dodaj opłukaną wcześniej żurawinę i wymieszaj. Zmniejsz ogień, dosyp resztę cukru oraz przyprawy i na wolnym ogniu gotuj prze 40 minut. Mieszaj od czasu do czasu. Na końcu zgarnij pianę z wierzchu.
Przygotuj słoiki - umyj je porządnie wraz z zakrętkami w gorącej wodzie. Gdy dżem będzie gotowy, włóż gorącą masę do słoika, zakręć mocno wieczko i odwróć tak, by słoik stał na zakrętce. Owiń ręcznikiem lub ścierką i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
Więcej możesz też przeczytać w przepisie na prawdziwy dżem truskawkowy :)
2 komentarze:
I rozkoszne kanapki ;)
chałka we własnej osobie :) moim zdaniem - połączenie idealne
Prześlij komentarz