Tym razem tarta śliwkowa z kruszonką - chyba najcudowniejszy wynalazek na ziemi!
ilość porcji : koło 8-10 kawałków (duża foremka)
- 1kg śliwek węgierek
- 250g mąki
- 125g cukru-pudru
- 125g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
W tym czasie przekrój śliwki na pół, wyjmij pestki i pokrój na mniejsze części.
Spód blachy wysmaruj margaryną i obsyp bułką tartą. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę. Nakłuj je widelcem, wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 10 minut. Wyjmij i ułóż na nim śliwki. Możesz posypać kruszonką lub startym, uprzednio zamrożonym, ciastem. Włóż ponownie do piekarnika, ale na 180stopni i piecz przez kolejne 15-20 minut, aż się ciasto zarumieni.
Notka:
1. gdyby ciasto nie chciało się skleić - dodaj troszkę wody
2. jeśli zostanie Ci trochę ciasta - zamroź je. potem możesz je znowu wykorzystać np. w postaci kruszonki
3. zamiast moreli możesz dodać inne ulubione owoce sezonowe :)
7 komentarzy:
Mmmm,ciepłe,słodkie śliwki w kruchym cieście z kruszonką...bajka;)
Jak elegancko ulozone te sliweczki!
ale mi zrobiłaś smaka na ciasto ze śliwkami!
idealnie wygląda:)
A ja właśnie się zastanawiam co bo tu zrobić z całym kartonem śliwek... :)
Oj oj, muszę zabrac się za śliwki - w tym roku robiłaś je tylko raz (robiłam w sensie załadowałam do ciasta), aż wstyd! Muszę zrobić coś w weekend :)
mniam, mniam ;]
pysznie!
http://www.karmel-itka.blogspot.com
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
Prześlij komentarz