poniedziałek, 16 maja 2011

chrupiące zapałki - po liftingu

Zasady są proste. Podobnie jak przy przyrządzaniu chrupiących zapałek. Ciasto francuskie + dodatki. Nic smaczniejszego, szybszego i wykwintnego!




  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • sól gruboziarnista
  • kminek
  • sezam
  • 1 jajko

ilość porcji: zależy od wielkości, mnie wyszło około 50szt (6-7cm długości)

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ciasto francuskie ponacinaj nożem w paski i podziel na "zapałki".Połóż je na blachę z pergaminem do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 5 minut. Wyjmij i pomaluj roztrzepanym jajkiem z 2 łyżkami wody. posyp solą, sezamem i/lub kminkiem. Ponownie wstaw do piekarnika na 10minut. Następnie (po upieczeniu) otwórz delikatnie drzwiczki piekarnika i zostaw zapałki do wystygnięcia w środku. Połam je i podawaj jako przystawkę.

Notka:
1. nie smaruj pergaminu olejem, ponieważ ciasto będzie za tłuste od dołu
2. gdy wstawisz ciasto do piekarnika na początku, delikatnie wyrośnie i później będzie się lepiej piekło
3. jeśli nie masz soli gruboziarnistej - zastąp ją zwykłą solą
4. niech zapałki po upieczeniu zostaną w piekarniki - staną się bardziej chrupiące i łatwiej je później połamiesz



3 komentarze:

Shyfull pisze...

ostatnio robiłam z serem, ale te Twoje z kminkiem wyglądają super :)

Anonimowy pisze...

Fantastycznie wyglądają. Wypróbuję na pewno!

Karmel-itka pisze...

och, fantastyczne zdjęcia.
chrup, chrup... weź je schrup!
rewelacja do pochrupania ;]

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...