wtorek, 3 maja 2011

słoneczne tosty francuskie - podstawa

Paskudna pogoda. Jak najlepiej sobie poprawić humor? Proponuję tosty francuskie - wersję podstawową z cynamonem. Dlaczego? Są delikatne, lekko słodkie i  ciepłe. Dzięki temu przywodzą na myśl skąpane w słońcu Wybrzeże Lazurowe. Do tego miękkie kapcie i gorące mleko w kubku. Więcej mi do szczęścia nie trzeba.

zrobione przez Agi


Przygotuj:
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka
  • cynamon (według upodobania)
  • 3-4 tosty
  • miód
  • 1 łyżka masła

Jajko, mleko i cynamon wymieszaj w głębokim talerzu.Włóż tosta i namocz około 1 minuty z każdej strony. Rozgrzej patelnię z masłem i gdy będzie gorąca, połóż tosta. Przykręć gaz i smaż na średnim ogniu około 2 minuty na jednej stronie. Połóż na talerzu i posmaruj małą ilością miodu. Popijaj gorącym mlekiem.

Notka:
1. jeśli nie lubisz cynamonu - nie dodawaj go
2. zmniejsz ogień na średni - w przeciwnym razie tosty się spalą
3. zamiast miodu możesz użyć ulubionej konfitury



zrobione przez Agi

zrobione przez Agi

zrobione przez Agi

5 komentarzy:

Unknown pisze...

jak ja je lubię :-)

http://magiawkuchni.blox.pl/html

Trzcinowisko pisze...

Zgadzam się...pełnia szczęścia:)))

wielgasia pisze...

dla mnie to też pełnia szczęścia, lubię w nich wszystko.

Tylko Spróbuj pisze...

u nas w domu od zawsze tak się odświeżało czerstwy chleb - pycha! :)

Kaś pisze...

pyszne jedzonko!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...