środa, 4 maja 2011

naleśniki z otrębami light

Kolejna wariacja na temat naleśników. Tym razem w wersji light - z otrębami pszennymi. Moim zdaniem są fantastyczne z tego względu, że są bardzo sycące i nie trzeba się nimi opychać, żeby się najeść. Wszystko dzięki błonnikowi zawartemu w otrębach, który pęcznieje w żołądku i daje poczucie najedzenia.

Wersja nie tylko dla tych na diecie ... ;)




Użyłam przepisu na naleśniki klasyczne tylko go trochę urozmaiciłam. A zatem:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 3 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju/oliwy
  • 2 szczypty soli
  • pół szklanki otrębów pszennych
  • cynamon (według uznania)

Mąkę wsyp do miski. Dodaj do niej jajka, mleko, sól, otręby i cynamon. Zacznij miksować. Dodaj olej. 
Rozgrzej patelnię. Nalej na nią ciasto, zaczynając od środka. Smaż z jednej strony około 2-3 minuty i przerzuć na drugą stronę.

Notka:
1. im więcej otrębów, tym lepiej. dodaj tyle ile chcesz!
2. cynamon nie powinien przyćmić smaku ogólnego naleśników, dlatego nie przesadzaj z ilością :)

Do naleśników otworzyłam najlepszy dżem na świecie. Oczywiście autorstwa Babci - z antonówek z 2010r. Pyszności! Dodałam do nich również otrębów. Dzięki temu dwa naleśniki w zupełności wystarczyły żeby się najeść :)

Świetna alternatywa na obiad, jeśli nie masz pomysłu albo goście zaraz przyjdą. Naleśniki "napakujesz" dosłownie wszystkim :)

Polecam również naleśnikowe szaleństwo:
1. naleśniki klasyczne (wspomniane wcześniej)
2. naleśniki piwne
3. piwne krokiety






2 komentarze:

Trzcinowisko pisze...

Zdrowe a takie pociągające:)

Dusia pisze...

z otrębami jeszcze nie jadłam, super:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...