sobota, 28 maja 2011

majowa tarta truskawkowa

Koniec maja = TRUSKAWKI! <3

To jeden z moich ulubionych owoców, na który muszę bardzo długo czekać. Na szczęście w tym roku (w przeciwieństwie do zeszłego) truskawki są przepyszne! To na pewno zasługa przede wszystkim słońca ale i braku susz czy powodzi.



Mama poprosiła mnie żebym przygotowała jakieś dobre ciasto na jej jutrzejszy wernisaż. Pierwszą myślą była tarta truskawkowa :)

Przepis uważam za bardzo łatwy, tylko potrzeba trochę czasu aż wszystkie składniki się połączą. Ale gdy już będzie gotowe... sama radość!

Na ciasto:
  • 250g mąki
  • 125g masła
  • 125g cukru-pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Na krem:
  • 500g serca mascarpone (2 opakowania po 250g)
  • półszklanki cukru-pudru
  • galaretka truskawkowa
  • 1 kg truskawek


ilość porcji: 8-10 kawałków


Mąkę przesiej, dodaj cukier puder i masło z lodówki. Posiekaj razem na stolnicy. Dodaj jajko i odrobinę wody. Zagnieć. Masę włóż do torebki foliowej i włóż na 20 minut do lodówki. Ciasto powinno być elastyczne i dość miękkie.
Rozgrzej piekarnik do 180stopni. Rozwałkuj ciasto podsypując trochę mąki i przełóż na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą blachę do tarty. Nakłuj ciasto widelcem, żeby nie urosło za duże i wstaw do pieca na około 20 minut (aby było złote).
Wyjmij i NIE WYJMUJ Z FOREMKI. Poczekaj aż wystygnie

W czasie pieczenia przełóż serek mascarpone do miseczki i wymieszaj go z cukrem-pudrem.

Umyj truskawki i przekrój na pół.

Zagotuj wodę i wsyp do miseczki galaretkę. Odmierz mniej niż 0,5l wody (500ml) i zalej galaretkę mieszając aż się rozpuści. Jak wystygnie, włóż ją do lodówki aż zacznie się powoli ścinać (około 1h przechowywania w lodówce).

Gdy ciasto wystygnie, przełóż masę serową i wygładź. Połóż na niej truskawki. Jak galaretka zacznie się ścinać, powoli przelej ją na truskawki i wstaw do lodówki.


Notka:
1. wlej mniej niż 500ml wody, żeby galaretka była bardziej esencjonalna a nie "wodna" i bez smaku
2. NIE WYJMUJ ciasta z foremki, ponieważ bez "pomocy" formy ciasto samo będzie ciężko sobie radziło z utrzymaniem tak wielkiej ilości składników i może się pokruszyć
3. połóż jak najładniejsze truskawki, które będą soczyste i smaczne
4. podawaj ciasto prosto z lodówki, schłodzone
5. deser idealny na garden-party i na urodziny dla dzieci :)








6 komentarzy:

shy pisze...

świetna tarta, doskonała na tą porę roku :)

Panna Malwinna pisze...

fotorelacja z kolejnych kroków przygotowywań sprawia że robię się coraz bardziej głodna;)

Duś pisze...

na podobną tartę nas złapało :)

asia pisze...

uwielbiam ten końcowo majowy truskawkowy czas :-)

Trzcinowisko pisze...

Piękna:)

Arvén pisze...

Nie wiem dlaczego jej nigdy nie robiłam. Zawsze mnie ogarnia zazdrość gdy patrzę na taką tartę u innych ;P

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...