To jeden z moich ulubionych owoców, na który muszę bardzo długo czekać. Na szczęście w tym roku (w przeciwieństwie do zeszłego) truskawki są przepyszne! To na pewno zasługa przede wszystkim słońca ale i braku susz czy powodzi.
Mama poprosiła mnie żebym przygotowała jakieś dobre ciasto na jej jutrzejszy wernisaż. Pierwszą myślą była tarta truskawkowa :)
Przepis uważam za bardzo łatwy, tylko potrzeba trochę czasu aż wszystkie składniki się połączą. Ale gdy już będzie gotowe... sama radość!
Na ciasto:
- 250g mąki
- 125g masła
- 125g cukru-pudru
- 1 jajko
- szczypta soli
- 500g serca mascarpone (2 opakowania po 250g)
- półszklanki cukru-pudru
- galaretka truskawkowa
- 1 kg truskawek
ilość porcji: 8-10 kawałków
Mąkę przesiej, dodaj cukier puder i masło z lodówki. Posiekaj razem na stolnicy. Dodaj jajko i odrobinę wody. Zagnieć. Masę włóż do torebki foliowej i włóż na 20 minut do lodówki. Ciasto powinno być elastyczne i dość miękkie.
Rozgrzej piekarnik do 180stopni. Rozwałkuj ciasto podsypując trochę mąki i przełóż na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą blachę do tarty. Nakłuj ciasto widelcem, żeby nie urosło za duże i wstaw do pieca na około 20 minut (aby było złote).
Wyjmij i NIE WYJMUJ Z FOREMKI. Poczekaj aż wystygnie
W czasie pieczenia przełóż serek mascarpone do miseczki i wymieszaj go z cukrem-pudrem.
Umyj truskawki i przekrój na pół.
Zagotuj wodę i wsyp do miseczki galaretkę. Odmierz mniej niż 0,5l wody (500ml) i zalej galaretkę mieszając aż się rozpuści. Jak wystygnie, włóż ją do lodówki aż zacznie się powoli ścinać (około 1h przechowywania w lodówce).
Gdy ciasto wystygnie, przełóż masę serową i wygładź. Połóż na niej truskawki. Jak galaretka zacznie się ścinać, powoli przelej ją na truskawki i wstaw do lodówki.
Notka:
1. wlej mniej niż 500ml wody, żeby galaretka była bardziej esencjonalna a nie "wodna" i bez smaku
2. NIE WYJMUJ ciasta z foremki, ponieważ bez "pomocy" formy ciasto samo będzie ciężko sobie radziło z utrzymaniem tak wielkiej ilości składników i może się pokruszyć
3. połóż jak najładniejsze truskawki, które będą soczyste i smaczne
4. podawaj ciasto prosto z lodówki, schłodzone
5. deser idealny na garden-party i na urodziny dla dzieci :)
5 komentarzy:
fotorelacja z kolejnych kroków przygotowywań sprawia że robię się coraz bardziej głodna;)
na podobną tartę nas złapało :)
uwielbiam ten końcowo majowy truskawkowy czas :-)
Piękna:)
Nie wiem dlaczego jej nigdy nie robiłam. Zawsze mnie ogarnia zazdrość gdy patrzę na taką tartę u innych ;P
Prześlij komentarz