Bajecznie prosty przepis. I bajecznie pyszny. Na majówkę. Chrupiące ciasto i ciągnąca się czekolada w środku.
Przepis dedykuję zwolenniczce studenckiego gotowania - Hipisowi :)
- ciasto francuskie
- ulubiona czekolada
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Rozwiń ciasto francuskie i pokrój je w trójkąty (jak na obrazku). Czekoladę posiekaj na mniejsze kosteczki. U podstawy każdego trójkąta połóż czekoladę i zacznij zwijać.
Gotowe rogaliczki poukładaj na pergaminie posmarowanym oliwą. Piecz 15 minut aż ciastka zrobią się złote.
Notka:
1. zamieszczam własnoręcznie rysowany obrazek jak kroić ciasto francuskie :) trójkąty powinny mieć dość długie ramiona, żeby ładnie się zwijały
2. niżej zobaczysz jak zawijać rogaliki, bo wbrew pozorom nie jest to aż tak łatwe, jak się wydaje
3. zamiast czekolady możesz włożyć orzechy, marmoladę czy bakalie
4. jeżeli nie masz czekolady ale np. nutellę lub jakieś inne masło czekoladowe, posmaruj nim podstawę trójkąta i zwiń :)
krótki kurs zawijania croissant'ów |
4 komentarze:
Uwielbiam takie ekspresówki...francuskie ciasto z czekoladą...zawsze!:)
ja też lubię te słodkie ciasteczka!
cudne rogaliczki, i ta czekolada... mniam:)
Uwielbiam Cię ** Jak tylko będzie mnie stać na ciasto francuskie to spróbuję.
Prześlij komentarz