poniedziałek, 20 czerwca 2011

gorrrrrrrrrąco polecam... czyli drożdżówki z truskawkami

To już 50-ty post! Chciałam to uczcić jakimś ciekawym przepisem i przypadkiem znalazłam na stronie Every cake you bake przepis na drożdżówki z truskawkami. Wyszły cudowne! Pierwsza partia wyjęta prosto z pieca od razu została zjedzona przez rodzinę. Mama szybko też rozdała część sąsiadom. W domu pachniało wspaniale :)


ilość porcji : z 1,5kg mąki wyszło mi 30 dużych drożdżówek

na ciasto:
  • 8-9 szklanek mąki (ok. 1,5 kg)
  • 5 dkg drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • 600 ml letniego mleka
  • 1 kostka (200 g) roztopionego i przestudzonego masła
  • 500g truskawek obranych z szypułek
  • białko jajka
do kruszonki:
  • 150g zimnego masła
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli

 
Mąkę na ciasto wsyp do miski. Zrób dołek i dodaj drożdże, łyżkę cukru i 1/2 szklanki mleka. Odstaw na 15 minut, żeby drożdże zaczęły rosnąć. Dodaj jajka i żółtka z solą, resztę cukru, cukier waniliowy i zagnieć ciasto. Na końcu dodaj rozpuszczone masło i dobrze zagnieć. Przykryj wilgotną ściereczką lub folią i odstaw do wyrośnięcia na 1h.

Na stolnicy rozwałkuj ciasto i wykrywaj z niego kwadraty o boku około 10cm. truskawki połóż na przeciw siebie (lub przetnij jedną na pół, jeśli są duże) i sklej ze sobą przeciwległe boki (jak na zdjęciu).

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni a blachę wyłóż papierem do pieczenia. Połóż drożdżówki na 20 minut do wyrośnięcia i w tym czasie zrób kruszonkę.

Palcami rozdziel zimną margarynę, dosyp cukier i mąkę tworząc grudki. Bułeczki posmaruj jajkiem, posyp kruszonką i wstaw do nagrzanego piekarnika na 20minut aż się zarumienią.

Notka:
1. zamiast truskawek możesz użyć innych owoców. ja na pewno zrobię te drożdżówki jeszcze z czekoladą i budyniem!
2. najlepsze są na ciepło :) ale uważaj! nie poparz się gorącym sokiem wydzielanym przez truskawki.
3. nie słodziłam truskawek, ale jeśli są kwaśne - zrób to



5 komentarzy:

Papaya pisze...

Jak zobaczyłam ten przepis na every cake you bake myślałam, że oczy wyskoczą mi z orbit xdd genialne. Tobie wyszły równie świetne!

MesmerizingBakes pisze...

no mnie też wyskoczyły :D i dzięuję! również jestem bardzo zadowolona z efektu, bo nie myślałam, że za pierwszym razem udadzą się takie świetne!:)

ka.wo pisze...

Uwielbiam drożdżówki - świetnie wyglądają :)

asieja pisze...

są piękne, zazdroszczę tego cudownego zapachu w domu:-)

shy pisze...

Mniam :D boskie!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...