niedziela, 5 czerwca 2011

superszybka lemoniada cytrynowa

Lemoniada zawsze kojarzy się z wakacjami. Szczególnie schłodzona, z kolorową słomką i w ogrodzie.
To także cudowny napój na schłodzenie spracowane umysłu podczas nauki... :)


ilość porcji: z dzbanka o pojemności 1l wychodzi około 5-6 szklanek lemoniady
  • cukier
  • pół cytryny
  • woda

Do dzbanka nasyp trochę cukru (ale nie jest to koniecznie). Zalej odrobiną wrzątku, żeby się szybko rozpuścił. Następnie wlej chłodną wodę i wymieszaj. Połowę cytryny pokrój w cienkie plasterki, a połowę wyciśnij. Sok z cytryny dolej do dzbanka, wrzuć plasteki i wymieszaj. Podawaj schłodzone.


Notka:
1. jeśli pół cytryny to za mało - dodaj więcej :)
2. możesz też zamrozić kostki lodu i dodać je do lemoniady, żeby była chłodniejsza

8 komentarzy:

Karmel-itka pisze...

idealnie orzeźwiająca w upalne dni ;]

chantel pisze...

idealne na upał :)

mopswkuchni pisze...

Jest rewelacyjna - robię taką samą :) http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

Marta pisze...

Tez taką robię tylko dodaję duuużo cytryny :) Pyszna jest. A teraz w lodówce mrozi mi się harbatka mrożona. Na takie upały nie ma nic lepszego :)
http://polkazprzyprawami.blox.pl

Trzcinowisko pisze...

Oj, ja też mam cały dzban w tę pogodę...jedyny ratunek.

Atria C. pisze...

Ja właśnie popijam sobie lemioniadę z syropu z bzu. Niedło będzie u mnie na blogu, super sprawa, robisz syrop raz a potem pijesz przez cały miesiąć:)

Arvén pisze...

Ooo, uwielbiam. Zaczynam dzień od przygotowania sobie takiego pełnego dzbanka identycznej lemoniady ;)

Shyfull pisze...

przy takich upałach genialne :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...