To także cudowny napój na schłodzenie spracowane umysłu podczas nauki... :)
ilość porcji: z dzbanka o pojemności 1l wychodzi około 5-6 szklanek lemoniady
- cukier
- pół cytryny
- woda
Do dzbanka nasyp trochę cukru (ale nie jest to koniecznie). Zalej odrobiną wrzątku, żeby się szybko rozpuścił. Następnie wlej chłodną wodę i wymieszaj. Połowę cytryny pokrój w cienkie plasterki, a połowę wyciśnij. Sok z cytryny dolej do dzbanka, wrzuć plasteki i wymieszaj. Podawaj schłodzone.
Notka:
1. jeśli pół cytryny to za mało - dodaj więcej :)
2. możesz też zamrozić kostki lodu i dodać je do lemoniady, żeby była chłodniejsza
7 komentarzy:
idealnie orzeźwiająca w upalne dni ;]
idealne na upał :)
Jest rewelacyjna - robię taką samą :) http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
Tez taką robię tylko dodaję duuużo cytryny :) Pyszna jest. A teraz w lodówce mrozi mi się harbatka mrożona. Na takie upały nie ma nic lepszego :)
http://polkazprzyprawami.blox.pl
Oj, ja też mam cały dzban w tę pogodę...jedyny ratunek.
Ja właśnie popijam sobie lemioniadę z syropu z bzu. Niedło będzie u mnie na blogu, super sprawa, robisz syrop raz a potem pijesz przez cały miesiąć:)
Ooo, uwielbiam. Zaczynam dzień od przygotowania sobie takiego pełnego dzbanka identycznej lemoniady ;)
Prześlij komentarz