ilość porcji : z 1,5kg mąki wyszło mi 30 dużych drożdżówek
na ciasto:
- 8-9 szklanek mąki (ok. 1,5 kg)
- 5 dkg drożdży
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 jajka
- 4 żółtka
- szczypta soli
- 600 ml letniego mleka
- 1 kostka (200 g) roztopionego i przestudzonego masła
- 500g truskawek obranych z szypułek
- białko jajka
- 150g zimnego masła
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
Mąkę na ciasto wsyp do miski. Zrób dołek i dodaj drożdże, łyżkę cukru i 1/2 szklanki mleka. Odstaw na 15 minut, żeby drożdże zaczęły rosnąć. Dodaj jajka i żółtka z solą, resztę cukru, cukier waniliowy i zagnieć ciasto. Na końcu dodaj rozpuszczone masło i dobrze zagnieć. Przykryj wilgotną ściereczką lub folią i odstaw do wyrośnięcia na 1h.
Na stolnicy rozwałkuj ciasto i wykrywaj z niego kwadraty o boku około 10cm. truskawki połóż na przeciw siebie (lub przetnij jedną na pół, jeśli są duże) i sklej ze sobą przeciwległe boki (jak na zdjęciu).
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni a blachę wyłóż papierem do pieczenia. Połóż drożdżówki na 20 minut do wyrośnięcia i w tym czasie zrób kruszonkę.
Palcami rozdziel zimną margarynę, dosyp cukier i mąkę tworząc grudki. Bułeczki posmaruj jajkiem, posyp kruszonką i wstaw do nagrzanego piekarnika na 20minut aż się zarumienią.
Notka:
1. zamiast truskawek możesz użyć innych owoców. ja na pewno zrobię te drożdżówki jeszcze z czekoladą i budyniem!
2. najlepsze są na ciepło :) ale uważaj! nie poparz się gorącym sokiem wydzielanym przez truskawki.
3. nie słodziłam truskawek, ale jeśli są kwaśne - zrób to
4 komentarze:
Jak zobaczyłam ten przepis na every cake you bake myślałam, że oczy wyskoczą mi z orbit xdd genialne. Tobie wyszły równie świetne!
no mnie też wyskoczyły :D i dzięuję! również jestem bardzo zadowolona z efektu, bo nie myślałam, że za pierwszym razem udadzą się takie świetne!:)
Uwielbiam drożdżówki - świetnie wyglądają :)
są piękne, zazdroszczę tego cudownego zapachu w domu:-)
Prześlij komentarz