Tym razem przygotowałam dżem truskawkowy "klasyczny", tzn. bez dodatków. Wyszedł wspaniały. Wszystko dzięki przepisowi around the kitchen table, na podstawie którego wyczarowałam pyszności.
ilość słoików: z tej ilości wyszło mi 6 średniej wielkości słoików
- 1kg truskawek
- 500g cukru
- 120ml soku wyciśniętego z 2 dużych cytryn
Usuń szypułki z truskawek i poprzecinaj na pół (jeśli są większe to na 4 części). Wsyp do miski razem z połową cukru (250g) i zostaw na 2-3 godziny, żeby puściły soki.
W garnku o grubym dnie wsyp drugą połowę cukru i zrób z niego karmel. Dodaj truskawki z sokiem i wlej sok z cytryny. Zmniejszaj ogień stopniowo, aż truskawki będą przyjemnie bulgotać bez przykrywki i gotuj je 45 minut. Następnie do dobrze wymytych w gorącej wodzie i pozostawionych do osuszenia słoikach włóż dżem i dobrze zakręć. Połóż słoik na zakrętce "do góry nogami". Zawiń w ściereczkę lub koc i pozostaw do wystygnięcia.
Notka:
1. na dużym ogniu zrób karmel - poczekaj aż cukier zacznie się topić i trochę zmniejsz gaz. ostrożnie, żeby nie przypalić karmelu!
2. gdy będziesz dodawać truskawki z sokiem do karmelu - PRZYKRĘĆ OGIEŃ - inaczej buchnie Ci w twarz para gorąca i możesz się poparzyć!
3. nie przejmuj się, jeśli utworzą Ci się grudki karmelu - na pewno się rozpuści
4. bardzo dobrze wymyj słoiki i przykrywki w gorącej wodzie.
5. zakrętki osusz bardzo do starannie, słoików nie musisz wycierać ścierką w środku (jeśli już, to koniecznie czystą i suchą)
6. jak najmocniej zakręć słoik - będzie mniejsze prawdopodobieństwo, że dostanie się tam powietrze i zepsuje dżem
3 komentarze:
nic nie dorówna takim domowym dżemom, ja dzisiaj będę robić truskawkowo-rabarbarowy :)
http://niebieskapistacja.blox.pl/html
Idealne słoiczki z moim ulubionym dżemem mm :)
Tak jeszcze nie robiłam, przepis zapisałam ..Już zebrałam truskawki i są zasypane cukrem.. Pozdrawiam..
Prześlij komentarz