"Grzybek" to idealny naleśnik na śniadanie. Prosty, szybki, przepyszny. Szczególnie na takie poranki jak dziś, kiedy za oknem leżał śnieg. | "Mushroom" is the perfect pancake for breakfast. Simple, fast, delicious. Especially for such mornings like today, when the snow lay outside the window. |
|
|
Jajka ubić z cukrem na gładką masę. Dodać mąkę i jogurt. Na patelnię wlać odrobinę oleju. Nałożyć ciasto, przykryć przykrywką i smażyć na wolnym ogniu około 1,5-3 minuty. Przerzucić na drugą stronę. Podawać bezpośrednio po usmażeniu z żurawiną, śmietaną lub świeżymi owocami. Notka: 1. należy uważać na to, żeby naleśnik się nie przypalił i rósł wolno pod przykrywką, dlatego od razu po wlaniu ciasta na patelnię trzeba przykręcić gaz 2. przepis można modyfikować : np. zamiast cukru dodać szczyptę soli 3. do słodkiej wersji "grzybka" pasuje także cynamon, wiórki kokosowe, bakalie | Beat eggs with sugar until smooth. Add flour and yogurt. In a frying pan pour a little oil. Put the dough, cover with lid and cook on low heat about 1.5-3 minutes. Flip to the other side. Serve immediately after frying with cranberries, sour cream or fresh fruit. Abstract: 1. be careful not to burn the pancake. if it starts growing – turn down the gas and let it grow slowly 2. recipe can be modified: for example, instead of sugar, add a pinch of salt 3. To the sweet version of "mushroom" also fits cinnamon, coconut, raisins |
A za przepis dziękuję Ani, z którą szukałyśmy wejścia na stołówkę na Kampusie :) | And thank you Ania for the recipie! The friend with whom we were looking for the enter to cafeteria on campus :) |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz