Będąc w Helsinkach NIE MOŻNA nie zjeść ryby. Czystość tamtejszego środowiska jest porażająca, dlatego nie ma obaw, że z łososiem coś będzie nie tak.
Idea cudownego obiadu przyszła spontanicznie a pomysłodawczynią jest Fasola :)
ilość porcji: dla 4 osób
Pomysł Fasoli na obiad: łosoś z sosem i warzywami!
Potrzebne produkty:
- 4 filety z łososia (my użyłyśmy mrożonych z zamrażarki Janka ^^)
- sos holenderski "z papierka"
- warzywa mrożone z zamrażarki
Rozgrzej piekarnik do 180stopni. Filety zawiń oddzielnie w sreberko, wcześniej soląc, przeprząc i dodając trochę soku z cytryny i koperku. Piecz 40minut. Przygotuj sos według instrukcji na opakowaniu (my musiałyśmy odczytać instrukcję po fińsku więc cudownie, że były tam obrazki i cyferki ^^). Na około 10 minut przed końcem pieczenia ryby rozgrzej patelnię i usmaż warzywa.
Wyłóż na talerz rybę i warzywa i polej łososia sosem. Jestem pewna że będziecie w siódmym niebie!
Przynajmniej my byliśmy zachwyceni naszym obiadem i zdolnościami kulinarnymi ^^
1 komentarz:
nie nazwałabym tego przepisem (wszystko gotowe z półek sklepowych), to raczej dokumentacja fotograficzna obiadu ;)
Prześlij komentarz