wtorek, 16 sierpnia 2011

przepyszny łosoś z sosem holenderskim i warzywami

Mmmm... łosoś to ryba, która według mnie jest królem pośród ryb. Delikatna, smakowita, wykwintna. Szczególnie jeśli się ją dobrze przyrządzi!

Będąc w Helsinkach NIE MOŻNA nie zjeść ryby. Czystość tamtejszego środowiska jest porażająca, dlatego nie ma obaw, że z łososiem coś będzie nie tak.

Idea cudownego obiadu przyszła spontanicznie a pomysłodawczynią jest Fasola :)



ilość porcji: dla 4 osób

Pomysł Fasoli na obiad: łosoś z sosem i warzywami!

Potrzebne produkty:
  • 4 filety z łososia (my użyłyśmy mrożonych z zamrażarki Janka ^^)
  • sos holenderski "z papierka"
  • warzywa mrożone z zamrażarki

Rozgrzej piekarnik do 180stopni. Filety zawiń oddzielnie w sreberko, wcześniej soląc, przeprząc i dodając trochę soku z cytryny i koperku. Piecz 40minut. Przygotuj sos według instrukcji na opakowaniu (my musiałyśmy odczytać instrukcję po fińsku więc cudownie, że były tam obrazki i cyferki ^^). Na około 10 minut przed końcem pieczenia ryby rozgrzej patelnię i usmaż warzywa.

Wyłóż na talerz rybę i warzywa i polej łososia sosem. Jestem pewna że będziecie w siódmym niebie!

Przynajmniej my byliśmy zachwyceni naszym obiadem i zdolnościami kulinarnymi ^^



1 komentarz:

Nina pisze...

nie nazwałabym tego przepisem (wszystko gotowe z półek sklepowych), to raczej dokumentacja fotograficzna obiadu ;)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...