środa, 24 sierpnia 2011

rozkoszny dżem żurawinowy

Żurawina, która teraz pojawia się na bazarach nie jest idealną, bo najlepsza jest ta po pierwszych przymrozkach. Dlatego zrobiłam dżem żurawinowy z nutką cynamonu i goździków. Idealny do chałki lub ciepłej drożdżówki :)


  • 1l żurawiny
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżki cynamonu
  • 5 goździków
  • 1 szklanka wody

1 szklankę cukru rozpuść w garnku - uważaj, żeby nie spalić karmelu! Powoli i ostrożnie dodaj szklankę wody. Dodaj opłukaną wcześniej żurawinę i wymieszaj. Zmniejsz ogień, dosyp resztę cukru oraz przyprawy i na wolnym ogniu gotuj prze 40 minut. Mieszaj od czasu do czasu. Na końcu zgarnij pianę z wierzchu.

Przygotuj słoiki - umyj je porządnie wraz z zakrętkami w gorącej wodzie. Gdy dżem będzie gotowy, włóż gorącą masę do słoika, zakręć mocno wieczko i odwróć tak, by słoik stał na zakrętce. Owiń ręcznikiem lub ścierką i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.



Więcej możesz też przeczytać w przepisie na prawdziwy dżem truskawkowy :)

2 komentarze:

Asia pisze...

I rozkoszne kanapki ;)

ciast!prast pisze...

chałka we własnej osobie :) moim zdaniem - połączenie idealne

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...